Linkovi

CRTA: Izuzetno loše organizovan i napet izborni dan


Pavle Dimitrijević, Raša Nedeljkov i Vujo Ilić iz CRTE govore o izbornom danu na konferenciji za novinare (foto CRTA)
Pavle Dimitrijević, Raša Nedeljkov i Vujo Ilić iz CRTE govore o izbornom danu na konferenciji za novinare (foto CRTA)

BEOGRAD - Organizacija CRTA, koja je pratila izborni dan u Srbiji i javnost obaveštavala o projekcijama rezulata i nepravilnostima na biračkim mestima, ocenila je da je izborni dan protekao u atomsferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale u fizičko nasilje, čime se, kako je ocenjeno, manifestovala nespremnost izborne administracije i nepoverenje građana u institucije.

"Izrazito loše organizovan i napet izborni dan bio je očekivan ishod kontinuiranog urušavanja integriteta izbornog procesa u celini, obeleženog jačanjem i usavršavanjem raznih vidova izborne korupcije i ugrožavanja biračkih prava građana", navodi se u saopštenju CRTE posle izbornog dana.

Na po 5 odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo je kontinuirano ponavljanje grubih kršenja pravila, čime je ozbiljno ugrožen integritet izbornog dana na ovim mestima, ali obim tih incidenata nije mogao da utiče na konačne ishode izbora u Srbiji i Beogradu.

Koje su nepravilnosti zabeležene tokom izbornog dana?

Najčešće zabeležene nepravilnosti su: vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova, navode u CRTI.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u 20h, u Srbiji je na 11% mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im je na nešto manje od polovine tih mesta to pravo u Srbiji uskraćeno, konstatuje CRTA.

U Beogradu je u 20h na 27% biračkih mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im to na 12% odsto ukupnog broja mesta u Beogradu nije bilo dozvoljeno.

U Srbiji su zabeleženi slučajevi povrede tajnosti glasanja na 14% biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na 10% biračkih mesta.

Najčešće zabeležena nepravilnost tokom izbornog dana je vođenje paralelnih evidencija birača unutar biračkih mesta, koje su i u Srbiji i u Beogradu zabeležene na 11% biračkih mesta.

Kao još jedna od najčešće zabeleženih nepravilnosti ističe se i povreda procedura za glasanje van biračkog mesta (glasanje „od kuće“), što je u Srbiji zabeleženo na 12% biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na 10% mesta.

Glasanje na izborima u Beogradu
Glasanje na izborima u Beogradu

Osim vođenja pralalenih evidencija, na izbornu atmosferu oko biračkih mesta uticalo je prisustvo vozila koja su kružila oko biračka mesta, a ovaj fenomen je naročito bio izražen u Srbiji i to na 8% biračkih mesta, dok je u Beogradu to bio slučaj na 2% mesta.

Organizovano dovođenje birača zabeleženo je na 4% biračkih mesta u Srbiji, odnosno na 2% biračkih mesta u Beogradu. Okupljanje ljudi oko biračkih mesta, uz navode o kupovini glasova ili "bugarskom vozu", prijavljeno je na 4% biračkih mesta u Srbiji, odnosno na 4% biračkih mesta u Beogradu, navode u CRTI.

Posmatračka misija Crte uputila je sedam prijava policiji, i to zbog pet slučaja kupovine glasova i dva slučaja „bugarskog voza“.

U CRTI navode da su njihovi posmatrači zabeležili nekoliko slučajeva verbalnog i fizičkog nasilja, a da su u pojedinim slučajevima istom bili izloženi

Analizirajući glasanje birača sa Kosova, CRTA je konstatovala da se "ponovila situacija sa referenduma da su stvoreni nemogući uslovi za njih da ostvare svoje izborno pravo".

"Način organizovanja glasanja na 46 posebnih biračkih mesta nije omogućio da birači sa Kosova u jednakim uslovima, kao ostali građani Srbije, ostvare svoja biračka prava, odnosno došlo je do ozbiljnog ugrožavanja integriteta izbornog dana", navode u CRTI.

XS
SM
MD
LG