Linkovi

Prve projekcije: Makron i Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora


Izborni rezultati na ekranu u izbornom štabu Marin Le Pen u Parizu, 10. aprila 2022.
Izborni rezultati na ekranu u izbornom štabu Marin Le Pen u Parizu, 10. aprila 2022.

Aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen ulaze u drugi krug predsedničkih izbora 24. aprila, pokazuju prve projekcije četiri anketarske organizacije, nakon što su se zatvorila birališta

Makron je u prvom krugu imao više glasova od Le Pen, pokazale su odvojene projekcijew organizacija Ifop, OpinionWay, Elabe i Ipsos. Prema tim projekcijama, Makron je osvojio 28.1-29.5% glasova dok je Le Pen dobila 23.3-24.4% podrške birača.

Takav ishod znači da sledi duel između Makrona, ekonomskog liberala sa globalističkim pogledom na svet, i ekonomske nacionalistkinje i dubokog evro-skeptika Le Pen, koja se, do rata u Ukrajini, otvoreno divila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Kandidatkinja socijalista An Idalgo, koja je na devetom mestu sa nešto manje od 2% glasova, podržala je Makrona. "Da Francuska ne upadne u ruke mržnje prema svima, snažno vas pozivam da 24. aprila glasate protiv ekstremne desnice Marin Le Pen", izjavila je.

Konzervativna kandidatkinja Valeri Pekres takođe je izjavila da će glasati za Makrona, upozoravajuć na "katastrofalne posledice" ukoliko ne pobedi u drugom krugu. Međutim, rivalski kandidat iz krajnje desnice Erik Zemur pozvaće svoje pristalica da podrže Le Pen.

Nijedan francuski predsednik u protekle dve decenije nije osvojio drugi mandat.

Do pre samo nekoliko nedelja, ankete su ukazivale na laku pobedu centristu i zagovornika Evropske unije Makrona, koji je bio podstaknut njegovom aktivnom diplomatijom u vezi sa Ukrajinom, snažnim ekonomskim oporavkom i slabošću fragmentisane opozicije.

Ali njegov kasni ulazak u kampanju, sa samo jednim velikim skupom koji su čak i njegove pristalice smatrale neubedljivim i njegova usredsređenost na nepopularan plan za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, pokvarili su predsednikov rejting, zajedno sa strmim porastom inflacije.

Francuski predsednik Emanuel Makron glasa u prvom krugu predsedničkih izbora, 10. aprila 2022.
Francuski predsednik Emanuel Makron glasa u prvom krugu predsedničkih izbora, 10. aprila 2022.

Nasuprot tome, antiimigraciona, evroskeptična predstavnica krajnje desnice Le Pen samouvereno je obišla Francusku, sva se osmehujući, dok su njene pristalice skandirale "Pobedićemo! Pobedićemo!".

Podstaknuta je višemesečnim fokusom na pitanja troškova života i velikim padom podrške njenom rivalu na krajnjoj desnici, Eriku Zemoru.

Istraživanja javnog mnjenja i dalje pokazuju da će Makron pobediti i u drugom krugu protiv Le Penove 24. aprila, ali nekoliko istraživanja sada kaže da je ta pobeda unutar margine greške.

U Pontaumuru, selu u centralnoj Francuskoj, Simon Astijer (88) rekla je da je glasala za Makrona, ali bez pravog ubeđenja.

"Nikada nisam zadovoljna jer uvek postoji nešto što nije u redu. Kada sam bila mlada, to je bio De Gol i za mene ga niko nikada nije zamenio“" rekla je ona, misleći na francuskog posleratnog predsednika Šarla de Gola.

Marin Le Pen, liderka desničarske stranke Nacionalni skup, glasa u prvom krugu izbora 10. aprila 2022.
Marin Le Pen, liderka desničarske stranke Nacionalni skup, glasa u prvom krugu izbora 10. aprila 2022.

U Sevru, nedaleko od Pariza, 62-godišnji Njanj N'draj rekao je da je glasao za Žan-Lika Melanšona, privučen planovima radikalne levice da podigne minimalnu platu, snizi starosnu granicu za odlazak u penziju i zamrzne cene benzina.

"Njegove ideje mi odgovaraju, ja sam taksista", rekao je on. "Sa njim bih već bio u penziji".

Melanšon je bio treći u anketama javnog mnjenja, a njegova kampanja je pozvala levičarske birače svih rasa da podrže svog kandidata i pošalju ga u drugi krug.

U Parizu je među ranim glasačima bila i An Idalgo, gradonačelnica glavnog grada i socijalistička predsednička kandidatkinja, koja je u istraživanjima javnog mnjenja znatno zaostala za prvim kandidatima.

Rizici za Makrona

Makron, koji ima 44 godine i na funkciji je od 2017. godine, proveo je poslednje dane kampanje pokušavajući da istakne da se program Le Penove nije promenio uprkos naporima da se ublaži njen imidž i imidž njene stranke Nacionalni skup.

Le Penova odbacuje optužbe o rasizmu i kaže da bi njena politika bila od koristi svim Francuzima, nezavisno od njihovog porekla.

Pod pretpostavkom da Makron i Le Pen prođu u drugi krug, aktuelni predsednik se suočava sa problemom: mnogi levičarski glasači rekli su anketarima da, za razliku od 2017, neće glasati za Makrona u drugom krugu samo da bi sprečili Le Penovu da pobedi.

Makron će morati da ih ubedi da se predomisle i glasaju za njega u drugom krugu.

Nedeljno glasanje će pokazati koga će izabrati neuobičajeno veliki broj zakasnelih neodlučnih birača i da li Le Pen (53) može da nadmaši predviđanja istraživanja javnog mnjenja i da bude prva u prvom krugu.

Makron i Le Pen slažu se da je ishod široko otvoren.

"Sve je moguće", rekla je Le Pen svojim pristalicama u četvrtak, dok je ranije ove nedelje Makron upozorio svoje sledbenike da ne poništavaju pobedu Le Penove.

"Pogledajte šta se desilo sa Bregzitom i mnogim drugim izborima: ono što je izgledalo neverovatno, zapravo se dogodilo", rekao je on.

XS
SM
MD
LG