Linkovi

"Otvoreni, direktni i teški" razgovori Nehamera i Putina


Austrijski kancelar Karl Nehamer izlazi sa sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi , 11. aprila 2022. (Foto: Reuters/Bundeskanzleramt/Dragan Tatic/Handout)
Austrijski kancelar Karl Nehamer izlazi sa sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi , 11. aprila 2022. (Foto: Reuters/Bundeskanzleramt/Dragan Tatic/Handout)

Austrijski kancelar Karl Nehamer održao je "direktne, otvorene i teške" razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u ponedeljak, a ta poseta izazvala je pomešane reakcije u Evropi.

Nehamer je prvi evropski lider koji se sastao sa Putinom otkako je krenula invazija na Ukrajinu 24. februara.

Iako je Austrija imala bliže veze sa Moskvom od nekih drugih članica EU, to sada trenutno nije slučaj.

Nehamer je iskazao solidarnost sa narodom Ukrajine zbog ruske invazije i osudio navodne ruske ratne zločine u toj zemlji, a vlada Austrije se priključila i drugim zemljama EU koje su proterale ruske diplomate.

U saopštenju posle sastanka, Nehamer je naveo da je razgovor sa Putinom bio "težak, otvoren i direktan", kao i da je najvažnija poruka Putinu bila da se rat u Ukrajini mora završiti jer "u ratu gube obe strane".

Nehamer je kasnije, na konferenciji za novinare u Moskvi, rekao da nije optimista posle sastanka sa Putinom.

"Ne mogu vam prijaviti nikakve optimistične utiske posle razgovora sa predsednikom Putinom. Očigledno je da se priprema masovna ofanziva u istočnoj Ukrajini ", upozorio je austrijski kancelar.

Nehamerov portparol je rekao da je sastanak održan u Putinovoj rezidenciji nadomak Moskve. Austrijski mediji preneli su da je trajao 90 minuta.

"Nadajmo se da je na sastanku bilo nešto više od onoga što smo čuli i videli. Moskva je ranije često koristila Austriju za propagiranje sopstvenih interesa", napisao je na Tviteru profesor Univerziteta u Salcburgu, Rajnhard Hajniš.

Zeleni, koji su koalicioni partner Nehamerove koalicije, žestoko su kritikovali susret kancelara i Putina, dok je Nemačka pozdravila razgovore.

Nehamer je u subotu posetio Ukrajinu kako bi iskazao političku podršku Kijevu.

O invaziji na Ukrajinu rekao je da je "ruski agresorski rat" i pozvao na okončanje sukoba, kao i prekid vatre i evakuaciju civila.

XS
SM
MD
LG