Linkovi

Četiri napada na kosovsku policiju na severu u poslednja tri dana


Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (desno) i generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti na konferenciji za novinare u Prištini (Foto: VOA)
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (desno) i generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti na konferenciji za novinare u Prištini (Foto: VOA)

U poslednja tri dana izvršena su četiri napada na pripadnike kosovske policije na severu Kosova. Poslednji se dogodio jutros u selu Gazivode kod Zubinog Potoka, kada je pucano na dva policijska vozila. Povređenih nije bilo, a ministar unutrašnjih poslova Kosova navodi da je u pitanju teroristički akt.

Najnoviji, četvrti napad na pripadnike Policije Kosova u poslednja tri dana izvršen je vatrenim oružjem i ručnom bombom, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja. Taj napad dogodio seu petak ujutro oko 7:40 kada je bačena bomba i pucano iz kalašnjikova na dva policijska vozila koja su, kako je naveo prevozila policajce na smenu do jednog od graničnih prelaza na Severu Kosova.

"Ovaj napad ručnom bombom kao teroristički akt izvršen je sa ciljem zastrašivanja policijskih službenika. Različite grupe su u poslednja tri dana izvele četiri napada. Prvi napad se dogodio postavljanjem metalnih ježeva kako bi se onemogućio rad Kosovske policije i ugrozili životi policajaca. Drugi napad je bio bacanje kamenja, treći napad se desio sinoć kada je policija gađana vatrenim oružjem, a danas su pogođena dva vozila koja su prevozila policajce do graničnih prelaza", naveo je Svećlja.

Napadi na policiju na severu Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Svećlja je naveo da je “ozbijna posvećenost institucija, posebno policije, uspostavljanju reda i zakona postala prepreka za Srbiju i određene grupe koje Srbija podržava. Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike Svećlja je rekao da za sada nema uhapšenih zbog ovih napada na pripadnike policije.

“Istraga je u toku, mi ćemo uraditi sve što je u okviru zakona da ove kriminalce sprovedemo pred lice pravde. Ja sam uveren da će se to desiti i to vrlo brzo. Potvrda je njihova panika zbog sve bolje situacije u vezi sa vladavinom zakona tamo“, naveo je Đeljalj Svećlja.

Generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti rekao je da su poslednji napadi na pripadnike policije na severu Kosova organizovani od strane švercerskih grupa koje kako je naveo deluju u ovom delu Kosova.

„Sama činjenica intenziteta napada govori o panici, jer se počelo sa ježevima, nastavilo se sa kamenjem, oružanim napadom i svi napadi su usmereni na policiju. Statistički podaci pokazuju da se beleži drastičan pad šverca i švercovane robe u tom delu zemlje i to je naravno kod grupa koje se bave švercom i koje godinama žive od šverca, stvorilo nervozu i u panici koriste i oružje“, rekao je Mehmeti.

Napad u četvrtak, treći u poslednja tri dana na pripadnike policije na severu Kosova je prema Mehmetijevim rečima došao iz smera Srbije.

"Treći napad dogodio se sinoć, u selu Bube, oko 20:40. Čulo se četiri do pet kratkih rafalnih hitaca, ispaljeno je oko 30 metaka za koje se sumnja da su došli sa teritorije Republike Srbije. Povređenih nije bilo, samo materijalna šteta. Do pucnjave je došlo na udaljenosti od 200-300 metara od patrole, tamo gde smo pre izvesnog vremena zatvorili ilegalni put koji je dugo korišćen za šverc", naveo je Mehmeti.

Direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti istakao je da u napadu u petak ujutro nije bilo povređenih, jer su vozila na koja je pucano bila blindirana. On je naveo da ni u prethodna tri napada nije bilo povređenih policajaca, već da je pričinjena samo materijalna šteta.

XS
SM
MD
LG