Linkovi

Vučić i Lajčak razgovarali u Beogradu


Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i izabranim predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Foto:Twitter/@MiroslavLajcak)
Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i izabranim predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Foto:Twitter/@MiroslavLajcak)

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, sastao se u Beogradu sa izabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Danas sam u Beogradu imao sadržajan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o pitanjima koja su trenutno na agendi i načinu nastavka dijaloga, uključujući i sastanak na visokom nivou", napisao je Lajčak na profilu društvene mreže Tviter.

Sa druge strane, izabrani predsednik Srbije osim fotografije i objave da je razgovarao sa Lajčakom – nije pružio više detalja o razmatranim temama.

U istom danu – Lajčak je objavio i da su u sredu stručnjaci sa Kosova i iz Srbije održali poslednji sastanak u okviru radne grupe za registarske tablice uoči isticanja roka sporazumu - koji su dve strane postigle nakon višednevne jesenje krize.

Iniciralo je protivljenje građana srpske nacionalnosti sa Kosova da se registarske tablice Srbije na Kosovu moraju zamenjivati probnim.

Svojim radom pripremili su se za diskusiju šefova pregovaračkih tima koja se održava sutra. Na njima je da iznađu sporazum kako bi se napredovalo”, napisao je Lajčak.

Osim napetosti, višednevnu krizu obeleležilo je i nadletanje područja graničnih prelaza Kosova i Srbije letelica srpskog vazduhoplovstva, ali i boravak ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka u društvu ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića na prelazu Jarinje.

Spor je privremeno rešen tako što su se Srbija i Kosovo, uz posredovanje Evropske unije, usaglasili, da se državni simboli na registarskim tablicama Kosova i Srbije prelepljuju nalepnicama.

U četvrtak 21. aprila ističe rok za formulisanje stalnog rešenja koje bi trebalo da doprinese nesmetanom motornom saobraćaju između Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG