Linkovi

Satelitski snimci pokazuju masovne grobnice kod Marijupolja


Satelitski snimci pokazuju četiri reda grobova koji se naslanjaju na groblje kod Marijupolja. Procenjuje se da ima oko 200 grobnica.
Satelitski snimci pokazuju četiri reda grobova koji se naslanjaju na groblje kod Marijupolja. Procenjuje se da ima oko 200 grobnica.

Na novim satelitskim snimcima vide se lokacije kod Marijupolja koje liče na masovne grobnice. Lokalni zvaničnici su optužili Rusiju da je tu sahranila 9.000 ukrajinskih civila i pokušala da sakrije masakr koji je počinila u Marijupolju.

Fotografije kompanije Maksar tehnolodži su objavljene samo nekoliko sati pošto je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u Marijupolju, iako u tom gradu i dalje ima oko 2.000 ukrajinskih vojnika koji se nalaze u čeličani Azovstal. Putin je naredio da se ta čeličana u potpunosti opkoli.

Kompanija koja je objavila fotografije saopštila je da se na njima vidi više od 200 masovnih grobnica u kojima su, kako tvrde ukrajinski zvaničnici, sahranjeni civili ubijeni u Marijupolju. Rečeno je i da su grobnice iskopane krajem marta i proširivane u proteklim nedeljama.

Na slikama se vide dugi redovi grobnica koje se protežu od postojećeg groblja u gradu Manuš, kod Marijupolja.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko optužio je ruske snage da "zataškavaju zločine" i sahranjuju tela ubijenih civila u Manušu.

Lokalni zvaničnici tvrde da je tu sahranjeno oko 9.000 ubijenih.

Bojčenko je ruske akcije okarakterisao kao "novi Babin Jar", aludirajući na mesto masakra iz 1941, kada su nacisti ubili skoro 34.000 ukrajinskih Jevreja.

"Tela ubijenih su dovožena kamionima i jednostavno bacana u rake", kazao je Bojčenkov pomoćnik Pjotr Andruščenko.

Kremlj nije komentarisao ove navode. Kada su otkrivene masovne grobnice u Buči, posle povlačenja ruske vojske iz oblasti Kijeva, Moskva je negirala ubistva civila i optužila Ukrajinu da je sve namestila.

XS
SM
MD
LG