Linkovi

Generalni sekretar UN u Ukrajini: Najveću cenu rata plaćaju civili


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš razgovara sa lokalnim sveštenikom stojeći blizu masovne grobnice u Buči, u predgrađu Kijeva, 28. aprila 2022.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš razgovara sa lokalnim sveštenikom stojeći blizu masovne grobnice u Buči, u predgrađu Kijeva, 28. aprila 2022.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u četvrtak posle razgovora u Kijevu da svetska organizacija radi sve što može da omogući evakuaciju iz čeličane u Marijupolju, u kojoj se nalaze ukrajinski borci i civili.

"Trenutno, mogu samo da vam kažem da radimo sve što možemo da se to dogodi. Neću davati komentare koji bi mogli da podriju tu mogućnost", rekao je Gutereš posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Marijupolj je kriza u krizi. Hiljadama civila je potrebna pomoć za spasavanje života. Mnogi su stariji, i potrebna im je zdravstvena nega ili se teško kreću. Potrebna im je ruta za beg iz apokalipse", upozorio je Gutereš.

Zelenski je poručio: "Verujem - kao i rođaci mnogih koji su blokirani u Azovstalu - da ćemo mi i generalni sekretar imati uspešni rezultat".

Gutereš je prethodno rekao da "najveću cenu rata plaćaju civili", tokom posete mestima blizu ukrajinske prestonice uoči razgovora sa Zelenskim.

Gutereš je osudio ratne zločine tokom posete gradovima u blizini Kijeva koji su iskusili neke od najvećih užasa u ratu do sada - Irpinu, Borodjanki i Buči, gde su pronađeni dokazi o masovnom ubistvu civila nakon što su se ruske snage povukle iz te oblasti.

"Nedužni civili koji žive u ovim zgradama platili su najskuplju cenu rata kome ni na koji način nisu doprineli", rekao je Gutereš tokom posete Irpinu, predgrađu Kijeva.

U Borodjanki je rekao novinarima da zamišlja svoju porodicu u jednoj od tih, sada uništenih kuća. "Vidim svoje unuke kako beže u panici, vidim svoje mrtve rođake", izjavio je generalni sekretar, i naglasio koliko je važno da svi navodi za ratne zločine budu istraženi.

Gutereš je pozvao Rusiju da sarađuje sa istragom Međunarodnog krivičnog suda.

"U potpunosti podržavam MKS i apelujem na Rusku Federaciju da prihvati i sarađuje sa tim sudom", rekao je Gutereš. "Međutim, kada govorimo o ratnim zločinima, ne smemo da zaboravimo da je najgori od svih zločina sam rat."

Po dolasku u Ukrajinu, šef UN rekao je da želi da "proširi humanitarnu podršku i obezbedi evakuaciju civila iz zona sukoba", o čemu je ranije ove nedelje razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

"Što se pre rat završi, to je bolje - za Ukrajinu, Rusiju i svet", poručio je Gutereš na Tviteru.

Otkriće masovnih grobnica oko Kijeva je dovelo do snažnog jačanja podrške Ukrajini na Zapadu, koji je uveo sankcije Rusiji i poslao oružje Ukrajini. Bugarski premijer Kiril Petkov obećao je da će se njegova zemlja pridružiti drugima u slanju vojne pomoći, dok je obilazio Borodjanku, još jedno mesto zločina nadomak Kijeva.

Generalni sekretar UN se sastao sa ruskim predsednikom Putinom u Moskvi u sredu, u neuspešnoj mirovnoj misiji. Rusija je odbacila ponudu šefa UN da pomogne u evakuaciji Marijupolja, luke pod opsadom koja je poprište nekih od najkrvavijih sukoba u ratu u Ukrajini kao i najteže humanitarne katastrofe.

XS
SM
MD
LG