Linkovi

Veteran njujorške policije osuđen zbog nereda na Kapitolu 6. januara


ARHIVA - Tomas Vebster, u crvenoj jakni, kod barikada na zapadnom ulazu u Kapitol 6. januara 2022.
ARHIVA - Tomas Vebster, u crvenoj jakni, kod barikada na zapadnom ulazu u Kapitol 6. januara 2022.

Federalna porota osudila je veterana njujorške policije Tomasa Vebstera zbog napada na policajca za vreme nereda na Kapitol hilu 6. januara prošle godine. Porota je odbacila njegovu tvrdnju da je iz samoodbrane pokušao da obori na zemlju policajaca i strgne mu gas masku.

Tomas Vebster, koji je 20 godina radio za policiju Njujorka, je prvi optuženi za nerede 6. januara kome se sudi za fizički napad, i prvi koji se branio argumentom samoodbrane. Porotnici su razmatrali manje od tri sata pre nego što su osudili Vebstera po svih šest tačaka optužnice, uključujući i optužbu da je napao vašingtonskog policajca Nou Retbuna opasnim oružjem - metalnim postoljem za zastave. Samo zbog fizičkog napada mogao bi da bude kažnjen sa 20 godina zatvora, iako će verovatno biti preporučena značajno kraća zatvorska kazna.

56-godišnji Vebster svedočio je da je pokušavao da se zaštiti od policajca "koji je kršio pravila" i udario ga u lice. Takođe je optužio Retbuna da je sam iniciriao fizički okršaj.

Retbun je svedočio da nije udario niti provocirao sukob sa Vebsterom kada je nasilna rulja napala Kapitol 6. januara 2021. godine, u pokušaju da poremeti potvrdu pobede demokrate Džoa Bajdena na izborima 2020.

Dvoje porotnika koji su razgovarali sa novinarima posle presude, rekli su da su video snimci napada, snimljeni iz više uglova, bili ključni dokaz koji je opovrgao Vebsterov argument samoodbrane.

"Mislim da smo svi bili iznenađeni što je uopšte pokušao da primeni taj argument", rekao je jedan porotnik koji je razgovarao sa repoterima pod uslovom da ostane anoniman. "Nije bilo neslaganja među nama. Jednoglasno smo zaključili da ovde nije bila u pitanju samoodbrana." Izricanje kazne zakazano je za 2. septembar.

Upad u Kongres 6. januara - retrospektiva
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Ovo je bilo četvrto suđenje osumnjičenima za napad na Kapitol. Prva trojica optuženih koji su izašli pred porotu takođe su osuđeni po svim tačkama svojih optužnica. U dva druga slučaja, sudija je doneo odluku bez porote, oslobodio jednog od optuženih, a drugi je deliminično oslobođen.

"Razočarani smo", rekao je Vebsterov advokat Džejms Monro posle presude, "ali od početka smo bili svesni da su ljudi u Vašingtonu teško traumatizovani zbog događaja 6. januara."

Tužioci su tražili da Vebster ostane u pritvoru ali je sudio pristao da ga oslobodi do izricanja kazne. Njujorški policajac će morati da nosi nanogicu.

Tomas Vebster se sam odvezao u Vašington iz svoje kuće blizu Gošena u Njujorku, uoči mitinga pristalica bivšeg predsednika Trampa "Zaustavite krađu" 6. januara. Nosio je neprobojni prsluk i zastavu marinskog korpusa na metalnom stalku kada se približio Kapitolu, nakon što je slušao Trampov govor pristalicama.

Vebster kaže da je otišao u Kapitol da "uloži žalbu" članovima Kongresa i zatraži da "ponovo razmotre" rezultate predsedničkih izbora 2020. Međutim, svedočio je da nije imao nameru da poremeti zajedničku sednicu Kongresa na kojoj su potvrđeni glasovi Elektorskog koledža.

Kamera sa Retbunove uniforme je snimila Vebster kako uzvikuje psovke i uvrede pre bilo kakvog fizičkog kontakta. Vebster je izjavio da je prisustvovao svom prvom političkom protestu kao civil i želeo da primeni svoje pravo na slobodu govora kada je vikao na policajce iza ograde za bicikle. Vebster je gurnuo jedan od stalaka na Ratbuna a policajac ga je zatim udario rukom u lice. Vebster kaže da je udarac bio jak i da je samo želeo da se brani. Vašingtonski policajac kaže da je pokušavao da ga gurne iza sigurnosne barijere koju su on i njegove kolege pokušavali da uspostave.

Nakon što ga je Retbun udario, Vebster je zamahnuo metalnim stalkom za zastave i udario u stalak za bicikle. Retbun je zgrabio od Vebstera slomljeni stalak a Vebster nasrnuo na policajca, oborio ga na zemlju i zgrabio njegovu gas masku. Retbun je svedočio da je počeo da se guši kako mu se kaiš gas maske urezao u vrat, dok Vebster tvrdi da je zgrabio Retbuna za masku jer je želeo da policajac vidi njegove ruke.

Vebster je bio optužen za napad, opiranje policajcu upotrebom opasnog oružja, ulazak u zabranjenu zonu sa opasnim oružjem, nasilno ponašanje, učešće u fizičkom nasilju i čin fizičkog nasilja na tlu Kapitola.

On se penzionisao iz njujorške policije 2011. godine, posle 20 godina službe. Služio je u Marinskom korpusu od 1985. do 1989.

XS
SM
MD
LG