Linkovi

SDT formiralo predmet povodom podataka o navodnoj pripadnosti policajaca kavačkom klanu


Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici (Foto: VOA/Jovo Radulović)
Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici (Foto: VOA/Jovo Radulović)

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je, u srijedu, predmet povodom navoda EUROPOL-a koje je prenio portal Libertas, o navodnoj pripadnosti dvojice policijskih službenika, Petra Lazovića i Ljuba Milovića, jednom od rivalskih kokainskih klanova čiji je rat odnio na desetine života.

Iz SDT-a su kazali i da je, ”nakon sprovođenja izviđajnih radnji, specijalni tužilac Saša Čađenović 20. januara 2022. donio odluku da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja u ovom slučaju”.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović donio je, međutim, nalog da se formira predmet i da se “preduzmu sve neophodne radnje i mjere radi utvrđivanja da li ima krivičnog djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu povodom podatka koji su u prethodnom periodu dostavljeni od EUROPOL-a formirani su spisi predmeta u kojima je nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji specijalni tužilac S.Č. donio odluku 20. 01. 2022.godine, da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nakon medijskih objava koji su objavljeni na portalu „Libertas Press“, glavni specijalni tužilac je naložio da se formira novi predmet i da se preduzmu sve neophodne radnje i mjere radi utvrđivanja da li ima krivičnog djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, saopšteno je iz SDT-a.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore Milan Knežević zatražio je kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosti i aktuelnog premijera Dritana Abazovića povodom navoda EUROPOL-a o navodnoj pripadnosti dvojice policijskih službenika kavačkom klanu.

Knežević je to zatražio na današnjoj sjednici Odbora na čijem dnevnom redu je Odluka o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade, direktora Uprave policije, glavnog specijalnog tužioca i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja u vezi sa navodima Europola.

DF: Odluka novog glavnog specijalnog tužioca da ponovo formira predmet nije, dovoljna

U Demokratskom frontu smataju da odluka novog glavnog specijalnog tužioca da ponovo formira predmet nije, kako kažu, dovoljna “ako u tom predmetu nisu obuhvaćeni Milivoje Katnić i Saša Čađenović”.

“Sudeći prema podacima Europola, izgleda da su nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamjenik Saša Čađenović bili ključna logistika i zaštita Kavačkog klana u tužilaštvu, a više je nego očigledno da su kroz zloupotrebu službenog položaja zaustavljali svaki vid istrage koji je išao u pravcu visokih policijskih funkcionera među kojima se ističu imena Petra Lazovića i Ljuba Milovića i njihovih veza sa Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem”, navedeno je u saopštenju DF-a.

Komentarišući navode EUROPOL-a koje je prenio portal Libertas, poslanik Demokrata Vladimir Martiović kaže da je to „poražavajuće za državu Crnu Goru i njen evropki put“.

„Još više je poražavajuće to što institucije našeg sitma nijesu radile svoj posao kako treba i što smo zapravo dobili onu finalnu spoznaju ko je zapravo iz pozadine upravljao državom punih 30 godina“,kazao je Martinović novinarima u Skupštini Crne Gore.

On je, takođe, naveo da od Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića očekuje da svoj posao radi , “časno, hrabro, pošteno i po zakonu”.

"Službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi su kriminalnog klana Kavač. Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni su zaključci navedeni u dokumentu Europola u koji je Libertas imao uvid.

Dokument sa transkriptima komunikacija dvojice policajaca sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, kao i Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine i, do danas, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, iz te dvije državne institucije pozvali na odgovornost, piše Libertas.

"Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku Uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina", doslovno piše u dokumentu Europola, prenosi Libertas.

Katnić: Utvrdili smo da je Lazović na zakonit način obavljao svoj posao

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je u razgovoru za Dnevne novine Dan, prenose crnogorski medij, kazao da “službenik policije Petar Lazović nije član ni jedne kriminalne grupe”.

Taj materijal Europola dostavljen je SDT-u sredinom prošle godine, dok je na njegovom čelu bio Milivoje Katnić.

U izjavi za Dan, Katnić je to i potvrdio, navodeći da je SDT tim povodom ranije pokrenulo izviđaj koji je nakon sprovođenja određenih radnji obustavljen.

“Utvrdili smo da je Petar Lazović policijski službenik sa najvećim moralnim egom, te da je na zakonit način obavljao svoj posao”, naveo je Katnić, dodajući da su nakon obustavljanja postupka o tome obavjestili Europol, koji se saglasio sa takvim ishodom, prenosi portal Dan.

Ističe da je sada na nezakonit način došlo do objavljivanja materijala u medijima.

Katnić je, u odgovoru na pitanja Vijesti, rekao da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT), a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu protiv Lazovića.

"Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obavještavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela”, rekao je Katnić.

Bivši Glavni specijalni tužilac rekao je da se nikada ne hapse vlastiti agenti, i dodao da "makar nisu do sada”.

XS
SM
MD
LG