Linkovi

MUP Srbije: Lažne dojave o bombama stigle iz nekoliko stranih zemalja


Policijski automobil ispred Narodnog muzeja u Beogradu, posle dojave o podmetnutoj bombi, 16. maj 2022. (Fonet)
Policijski automobil ispred Narodnog muzeja u Beogradu, posle dojave o podmetnutoj bombi, 16. maj 2022. (Fonet)

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je da je otkriveno 19 imejl adresa sa kojih su stigle lažne dojave o bombama u školama, bolnicama, tržnim centrima i drugim objektima i lokacijama u Srbiji.

Kako je saopštio MUP, 18 adresa je sa Gmail servisa i jedna sa servisa ProtonMail, a utvrđeno je da su pretnje poslate iz nekoliko zemalja: osam pretnji iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Navodi se da je u toku identifikacija počinilaca ovog krivičnog dela, a s obzirom da je reč o stranim državljanima koji ne žive u Srbiji, MUP preko Europola i Interpola sarađuje sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Rusije i Mađarske, kao i sa kompanijom Gugl.

Preteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije. Zbog lažnih prijava o postavlјenim bombama u javnim objektima, pripadnici MUP-a su procesuirali osam državlјana Srbije - dvoje je uhapšeno, a protiv još šest maloletnih lica podnete su krivične prijave.

Od 11. marta ove godine, putem mejla ili telefonskih poziva, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine pretećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavlјenim na javnim mestima ili u institucijama. Preteće poruke su slate sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva, navodi MUP.

MUP apeluje na pojedince da se ponašaju odgovorno i ne otežavaju rad policiji u trenutku kada je "Srbija izložena masovnim i organizovanim sajber napadima i lažnim dojavama o postavlјenim bombama iz inostranstva".

Policija podseća da "lažna prijava o postavlјenoj bombi nije šala već ozbilјno krivično delo, koje može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahteva dodatno angažovanje pripadnika MUP-a".

"Danas": Europol nije dobio zahtev za saradnju od MUP-a

U Agenciji EU za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOL) nemaju informaciju da se neko od zvaničnika iz Srbije obratio za pomoć u vezi sa dojavama o podmetnutim bombama, piše list "Danas".

"Nemamo informaciju da je Srbija zatražila pomoć Europola u rešavanju ovih problema. Moraćete da pitate vlasti u Srbiji", rečeno je za "Danas" u Europolu, prenosi Fonet.

U odgovoru je naglašeno da "Europol radi na rešavanju problema orgnaizovanog kriminala na teritoriji EU".

"S obzirom na to da Srbija nije članica EU, čak i da je zatražila pomoć, ta pomoć bi bila ograničena", poručili su za "Danas" iz Europola.

XS
SM
MD
LG