Linkovi

Trener Golden Stejt Voriorsa o pucnjavi u Teksasu: Dosta mi je!


Trener Golden Stejt Voriorsa Stiv Ker na konferenciji za novinare pre sinoćnje utakmice u Dalasu izneo je svoj stav o oružanom nasilju u SAD (Foto: Reuters/Social media)
Trener Golden Stejt Voriorsa Stiv Ker na konferenciji za novinare pre sinoćnje utakmice u Dalasu izneo je svoj stav o oružanom nasilju u SAD (Foto: Reuters/Social media)

Trener Golden Stejt Voriorsa, Stiv Ker, obratio se javnosti pre četvrte utakmice finala Zapadne konferencije, ali nije govorio o košarci.

"Nećemo diskutovati o Stefanu Kariju ili Luki Dončiću. Danas ne. Pitanja o košarci nisu bitna", rekao je Ker na početku obraćanja.

Ker je, vidno potresen, nekoliko minuta govorio o masovnom ubistvu u osnovnoj školi u Teksasu, gde je ubijeno 19 učenika i dvoje nastavnika. Napadač star 18 godina takođe je mrtav.

"Kada ćemo nešto da preduzmemo? Umoran sam, jako sam umoran od toga da izjavljujem saučešće razorenim porodicama žrtava. Izvinite, ali dosta mi je više ćutanja, dosta mi je!", kazao je Ker u emotivnom obraćanju medijima.

Ker često oštro kritikuje oružano nasilje u javnosti, a ovoga puta je prozvao Senat zbog neaktivnosti u oblasti oružanog nasilja. Konkretno, pomenuo je to što Senat nije izglasao zakon o univerzalnim bezbednosnim proverama kupaca oružja.

"Mi ćemo da igramo utakmicu, a 50 senatora u Vašingtonu nas drži kao taoce. Neće da glasaju za taj zakon jer žele da ostanu na vlasti. To je patetično, dosta mi je", rekao je Ker pre nego što je napustio prostoriju.

Masovno ubistvo u školi u Teksasu uzdrmalo je ceo sportski svet, a posebno timove iz te savezne države.

"Juvalde, nemamo reči kojima bismo opisali kako se osećamo. Naša srca su uz vas, vaše komšije i sve pogođene ovom užasnom pucnjavom", tvitovali su San Antonio Sparsi.

Hjuston Astrosi održali su minut ćutanja pre utakmice u utorak.

Košarkaš LeBron Džejms se takođe oglasio na Tviteru.

"Ovo su deca koju stavljamo u opasnost u školi. Stvarno, U ŠKOLI, gde treba da budu najbezbedniji. Ovo jednostavno mora da se promeni, MORA!".

XS
SM
MD
LG