Linkovi

Rusi zauzeli jedan od ključnih gradova u Donbasu


Evakuacija civila iz Limana, 30. april 2022.
Evakuacija civila iz Limana, 30. april 2022.

KIJEV - Proruske snage na istoku Ukrajine saopštile su da su preuzele kontrolu nad gradom Limanom, oko kojeg su se danima vodile žestoke borbe.

Liman je železničko čvorište u regionu Donbasa i intenzivno je napadan sa svih strana u proteklom periodu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksi Arestovič posredno je potvrdio pad Limana, i rekao da to pokazuje da Moskva "poboljšava svoju taktiku".

"Prema nepotvrđenim informacijama, izgubili smo Liman...Dodatno, način na koji su ga Rusi preuzeli pokazuje povišen nivo taktičkih veština ruske vojske", izjavio je Arestovič.

Pošto su potisnute iz Kijeva i Harkova, ruske snage nisu do sada postigle ovoliku prednost na frontu u Donbasu.

Ruske snage takođe pokušavaju da opkole gradove Sjevjerodonjeck i Lisčansk i potisnu odatle ukrajinsku vojsku. Grad Popasna je žestoko granatiran.

Zelenski: Razgovor sa Putinom jedini način da se okonča rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da nije željan razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da se mora prihvatiti realnost i priznati da je to jedini način da se rat okonča.

"Imamo o čemu da razgovaramo sa ruskim liderom. Ne kažem da smo željni toga, ali se moramo suočiti sa realnošću u kojoj živimo", rekao je Zelenski.

"Šta želimo od sastanka? Želimo da nam se vrate životi kakvi su bili, da živimo u suverenoj državi, na svojoj teritoriji", kazao je ukrajinski lider i dodao da mu se čini da Rusija nije spremna za ozbiljne mirovne pregovore.

Zelenski je ranije kritikovao EU zbog odugovlačenja u zabrani uvoza ruskih energenata, rekavši da unija šalje milijarde evra dnevno Moskvi i na taj način finansira rat. Neke zemlje EU, poput Mađarske, ne slažu se sa zabranom uvoza ruske nafte.

"Pritisak na Rusiju bukvalno znači spasavanje života. Svaki dan odugovlačenja i slabosti, predlozi da se "pacifizuje" agresor rezultira u sve većem broju poginulih Ukrajinaca", poručio je Zelenski.

Zapadne zemlje obezbedile su Ukrajini dodatno oružje, rakete i haubice, a Kijev poručuje da je poterbno obezbediti još bacača raketa koji bi pomogli u borbi sa ruskim snagama na istoku.

SAD su saopštile da razmatraju da Ukrajini pošalju i raketni sistem koji ima domet od nekoliko stotina kilometara. Vašington je oklevao da Kijev snabde oružjem dugog dometa kako ne bi eskalirao sukob sa Rusijom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će snabdevanje Kijeva oružjem koje bi moglo da dosegne rusku teritoriju značiti "ozbiljan korak ka eskalaciji".

XS
SM
MD
LG