Linkovi

Rusi napreduju ka centru Severodonjecka, u gradu još 15.000 civila


Severodonjeck je pod konstantnom ruskom paljbom, kažu ukrajinski zvaničnici
Severodonjeck je pod konstantnom ruskom paljbom, kažu ukrajinski zvaničnici

Ruske snage polako napreduju ka centru Severodonjecka, ključnog grada u Donbasu.

Lokalni guverner Serhij Gajdaj rekao je da je u gradu ostalo oko 15.000 civila, a da je većina od 120.000 stanovnika uspela da pobegne. Severodonjeck je pod konstantnom artiljerijskom paljbom ruskih snaga i skoro je sravnjen sa zemljom, kažu ukrajinski zvaničnici.

"Rusi stalno koriste iste taktike. Granatiraju nekoliko sati - tri, četiri, pet sati - zaredom a onda napadaju. Oni koji napadaju umiru. Zatim ponovo sledi granatiranje i napadi, dok se negde ne probiju", opisao je Gajdaj.

Gajdaj je rekao i da ukrajinska vojska ima kuda da se povuče, ako Rusi opkole grad

Poginuo francuski novinar

Francuski novinar Frederik Lekler-Imhof, star 32 godine, poginuo je na istoku zemlje kada je oklopno vozilo u kojem se nalazio pogodio šrapnel od ruske granate. Izveštavao je za francuski kanal BFM.

Nova francuska šefica diplomatije Katrin Kolona zatražila je istragu o smrti francuskog novinara.

"Francuska zahteva da se istraga sprovede što je pre moguće, i da bude transparentna kada je reč o okolnostima", navela je Kolona u saopštenju. Takođe je tvitovala da je razgovarala sa guvernerom Luganska i da je od ukrajinskog predsednika zatražila sprovođenje istrage.

Francuski predsednik Emanuel Makron tvitovao je da je Lekler-Imhof pogođen dok je bio u humanitarnom autobusu sa civilima koji "su bili primorani da beže od ruskih bombi", i da je u Ukrajini izveštavao o ratnoj stvarnosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju na televiziji da je osvajanje Severodonjecka "ključni cilj okupatora" i poručio da Ukrajina radi sve što može da zaustavi napredovanje ruskih snaga.

"Oko 90 odsto zgrada je oštećeno. Više od dve trećine stambenog prostora je u potpunosti uništeno", rekao je Zelenski.

Ukrajinske snage potisnule su Ruse iz sela Toškivka na jugu, što bi moglo da iskomplikuje napore Moskve da opkoli to područje.

Nakon što u martu nije uspela da osvoji Kijev, Rusija je objavila da je njena "specijalna vojna operacija" sada usredsređena na osvajanje celog Donbasa, koji čine regioni Lugansk i Donjeck. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je u nedelju da je "osvajanje" Donbasa "bezuslovni prioritet" za Moskvu.

Osvajanje Severodonjecka i Lisičanska na drugoj obali reke Siverski Donjec omogućilo bi Rusiji da kontroliše celi Lugansk. U međuvremenu, Kijev je saopštio da je proteklih dana potisnuo ruske snage na odbrambene pozicije u tri sela na granici Hersona, koji je Moskva osvojila na početku invazije.

XS
SM
MD
LG