Linkovi

Rogozin zaprijetio Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji zbog zatvaranja neba Lavrovu, DF kritikuje odluku vlade


ARHIVA - Dimitrij Rogozin, direktor Roskosmosa (Foto: AP/Yuri Kochetkov/Pool)
ARHIVA - Dimitrij Rogozin, direktor Roskosmosa (Foto: AP/Yuri Kochetkov/Pool)

Direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin zaprijetio je u ponedjeljak Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji interkontinentalnim balističkim raketama Sarmat, zato što su te zemlje zatvorile vazdušni prostor za avion koji je trebalo da preveze ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd.

Lavrov je u Beogradu trebalo da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je posjeta otkazana nakon što su tri države članice NATO-a zatvorile vazdušni prostor za let aviona ruskog šefa diplomatije.

“Znate za šta je dobar "Sarmat"? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju neće tražiti saglasnost za letjenje", napisao je Rogozin na Tviteru i dodao - “baš kao ni od drugih Švedjana”.

“Sarmat” je ime za interkontinentalnu balističku raketu koju je Rusija uspješno lansirala 22. aprila, a njen predsjednik Vladimir Putin poručio da će nova raketa natjerati neprijatelje Moskve da “dvaput razmisle”.

U prvom trenutku nije bilo reakcija od strane crnogorskih zvaničnika na prijetnju Rogozina.

DF: Zatvaranje neba za avion Lavrova “sramota koju je teško ispraviti”

Koalicija Demokratski front (DF) saopštila je, reagujući na odluku Podgorice da uskrati vazdušni prostor za avion koji je trebalo da preveze ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd, da je tim potezom Crna Gora doživjela "sramotu koju je teško ispraviti".

"Dakle, Vlada Crne Gore nije dozvolila da preko naše zemlje preleti avion ministra Lavrova, iako bi taj let trajao svega nekoliko minuta. Opet se vidi koliko su pojedine strukture unutar ove vlasti spremne da idu nisko u svom služenju, koliko su spremni da se poviju pred onima za koje oni procijene da im mogu biti korisni, nezavisno od toga što tim odlukama krše međunarodno pravo", rekao je poslanik DF-a Jovan Vučurović.

On je naveo da je Crna Gora "doživjela sramotu koju će biti teško ispraviti i nadamo se da će makar generacije koje su pred nama uspjeti da otklone ovu grešku i jednako poštuju sve međunarodno priznate države, i na zapadu i na istoku”.

“Sjeverna Makedonija, Bugarska ili neka druga zemlja, koje se ne razmahuju viteštvom, čojstvom i junaštvom, možda su mogle sebi dozvoliti jednu ovakvu odluku, ali ne i malena Crna Gora čija je prošlost sa pravoslavnom Rusijom neraskidivo vezana", naveo je, pored ostalog, Vučurović.

Prema njegovim riječima, “ovu odluku nije donio narod Crne Gore, koji nikada ne bi ni pomislio da sprječava prirodnu i korisnu saradnju država Srbije i Rusije”.

XS
SM
MD
LG