Linkovi

Bajden se sastaje se sa saudijskim prestolonaslednikom uprkos kritikama


Predsednik Džo Bajden uoči odlaska u Filadelfiju (Foto: AP/Gemunu Amarasinghe)
Predsednik Džo Bajden uoči odlaska u Filadelfiju (Foto: AP/Gemunu Amarasinghe)

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanon tokom bliskoistočne turneje u julu, čime je odustao od predizbornog obećanja da će kraljevstvo "izopštiti iz međunarodne zajednice" dok pokušava da suzbije rekordno visoke cene goriva, prenosi agencija Rojters.

Nekoliko nedelja nakon preuzimanja položaja predsednika, Bajden je promenio američku politiku o Saudijskoj Arabiji i zauzeo oštriji stav zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji i ubistva novinara dnevnika Vašington post Džamala Kašogija u Turskoj 2018. godine. Američke obaveštajne službe zaključile su da je princ Mohamed bio umešan u ubistvo, što je saudijska vlada demantovala.

Bajdenov prethodnik Donald Tramp imao je bliske odnose sa princom, koji je defakto vladar Saudijske Arabije. Međutim, dok je bio predsednički kandidat 2019. godine, Bajden je obećao da će naterati tu zemlju da "plati cenu i izopštiti je iz međunarodne zajednice" zbog ubistva Kašogija. Iz Bele kuće je ranije ovog meseca saopšteno da se Bajdenov stav nije promenio.

Američki lider će posetiti Saudijsku Arabiju u trenutku kada pokušava da pronađe načine da smanji cene goriva u Sjedinjenim Državama. Članice OPEC-a, koje predvodi Saudijsko kraljevstvo, nedavno su postigle dogovor da povećaju proizvodnju nafte da bi pomogle da se smanje cene.

Visoki američki zvaničnik, koji se novinarima obratio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da ako Bajden "utvrdi da je u njegovom interesu da komunicira sa određenim liderom, i ako taj angažman može da obezbedi rezultate, onda će to i uraditi".

Zvaničnik je ukazao da je prestolonaslednik pomogao da se produži primirje između zaraćenih strana u Jemenu, postignuto uz posredovanje Ujedinjenih nacija, i da je to primer potrebe da se razgovara sa Saudijskom Arabijom kako bi se pomoglo u obezbeđivanju mira i sigurnosti u regionu.

Diplomatija i predsednikova poseta predstavljaju napor da se poboljšaju odnosi, pogoršani posle Kašogijevog ubistva nakon što je zaključeno da je princ Mohamed bio nalogodavac tima koji je ubio Kašogija i raskomadao njegovo telo u konzulatu u Istanbulu.

Nekoliko nedelja nakon što je preuzeo položaj predsednika u januaru 2021. godine, Bajden je objavio obaveštajni izveštaj o Kašogijevom ubistvu i uveo sankcije nekim pojedincima odgovornim za zločin. Međutim, nije preduzeo akciju protiv princa Mohameda, uprkos kritikama.

Na pitanje da li će Bajden tokom posete Saudijskoj Arabiji pokrenuti pitanje Kašogijevog ubistva, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je za kablovsku mrežu CNN da je Bajden govorio o tom slučaju u prošlosti i da "su ljudska prava uvek na agendi kada se sastajemo sa kolegama širemo sveta".

Bajden će tokom posete Bliskom istoku, od 13. do 16. jula, takođe boraviti u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Tokom posete Izraelu, Bajden će istaći američku posvećenost toj zemlji, što obuhvata i vojnu pomoć vrednu više milijardi dolara. Takođe će održati virtuelni samit sa liderima Izraela, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, da bi pokazao da regionalno partnerstvo prevazilazi okvire Bliskog istoka, rekao je američki zvaničnik.

Takođe je dodao da će se američki predsednik tokom obilaska Zapadne Obale sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i drugim liderima da bi potvrdio svoju podršku rešenju sukoba Izraela i Palestine, koji predviđa postojanje dve države.

Turneju će okončati u Saudijskoj Arabiji gde će se sastati sa najmanje 10 lidera iz Kuvajta, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Katara, kao i iz Iraka, Jordana i Egipta.

XS
SM
MD
LG