Linkovi

SAD ponovo pozvale vlasti Srbije da privedu pravdi umešane u ubistvo braće Bitići


ARHIVA - Bdenje za ubijenu braću Bitići u Prištini 27. februara 2002. (Foto: Reuters/Hazir Reka)
ARHIVA - Bdenje za ubijenu braću Bitići u Prištini 27. februara 2002. (Foto: Reuters/Hazir Reka)

Ambasada SAD u Beogradu pozvala je vlasti u Srbiji da "privedu pravdi počinioce i one koji su zataškali ubistva braće Bitići" 1999. godine.

Američka ambasada je na 23. godišnjicu ubistva Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija objavila kratko saopštenje, podsećajući da su trojica američkih državljana ubijena dok su se nalazila u pritvoru, u kojem su ih držale specijalne snage srpske policije. U saopštenju se navodi i da je "prošla još jedna godina bez raspleta za ožalošćenu porodicu".

"Još jedna godina u kojoj srpsko pravosuđe nije nikog privelo pravdi zbog ovog mučkog ratnog zločina", piše u saopštenju ambasade SAD i dodaje se:

"Nećemo zaboraviti taj zločin".

Braća Ili, Mehmet i Agron Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Njihova tela su otkrivena u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići Sreten Popović i Miloš Stojanović su prema odluci odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena u julu 1999. godine.

XS
SM
MD
LG