Linkovi

U Crnoj Gori uhapšeno 8 osoba osumnjičenih za šverc droge iz Južne Amerike u Evropu


Crnogorska policija saopštila je u srijedu da je uhapsila osam osoba pod sumnjom da su učestvovali u međunarodnom lancu krijumčarenja narkotika iz Južne Amerike u Evropu.

Akcija hapšenja osumnjičenih sprovedena je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da pripadaju međunarodnoj kriminalnoj organizaciji za koju se sumnja da se bavila švercom narkotika.

Portal RTCG javio je da se radi o velikoj međunarodnoj akciji koju crnogorska policija sprovodi sa Europolom i drugim državama od 2019. godine.

Privođenje optuženih u SDT povodom akcije Florida
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Uprava policije saopštila je da je u međunarodnoj policijskoj akciji "Florida 1" uhapšeno osam osoba u Crnoj Gori, a procesuirano 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou.

Iz Uprave policije saopšteno je da su krivičnom prijavom obuhvaćeni L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije, zatim D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46), državljani Republike Srbije.

"Navedena lica su osumnjičena za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mjere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije", saopštila je Uprava policije.

Policija je nedavno uhapsila službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, osumnjičenog za pripadnost jednom od rivalskih kokainskih klanova čiji je rat na ulicama crnogorskih, balkanskih i evropskih gradova u posljednjih nekoliko godina odnio više od 50 života.

Policija navodi da je “u sprovođenju aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije”, pri čemu su pretresene ukupno 33 lokacije u državi i tom prilikom pronađeno i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjene satove, bankovne kartice, dokumenta, municiju i oružje, vozilo i gliser.

“U akciji je uhapšeno osam osoba R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice, dok su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima”, navodi policija i dodaje da je D.V. (39) je prethodno lišen slobode u Republici Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela", saopštila je policija.

Prema navodima saopštenja, Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. uhapšeni su na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

Uprava policije podsjeća da je “tokom 2019. godine otpočela policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu lica sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem opojne droge kokain rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila” i dodaje da su “prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi ukazivali su na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom period”.

Policija navodi da se priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu.

Policija Portugala je 30. maja 2019. godine, na lokaciji Azorska ostvra – Horta, na brodu „Yemaya“, zaplijenila ukupno 500 paketa u kojima se nalazila opojna droga kokain, ukupne težine 592,9 kilograma, podsjećaju u UP i dodaju da su “prilikom realizacije ove aktivnosti slobode lišena tri lica - državljanin Crne Gore, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije”.

“Prikupljeni dokazi ukazuju da su ključne uloge u sprovođenju navedene kriminalne aktivnosti imali organizator L.C. - državljanin Italije, povezan sa mafijaškom organizacijom `Ndrangheta (koji je zbog drugih aktivnosti u Italiji već osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina) i F.R. - državljanin Crne Gore, zadužen za regrutaciju pomoraca i pružanje logističke podrške”, navodi UP i dodaje da je krivičnom prijavom u vezi sa navedenim događajem obuhvaćeno 17 lica, od kojih su njih trinaest državljani Crne Gore.

Mornarica Obale Slonovače je u februaru 2020. godine, na brodu „Trasgo – Nadudanma“ zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet lica – državljana Gane, dok su u nastavku aktivnosti uhapšena dva lica – državljani Slovenije, podsjeća Uprava policije.

“Za organizaciju krijumčarenja sumnjiči se isto lice kao i u prethodnom slučaju - državljanin Italije, dok je cijela grupa angažovana u konkretnom slučaju bila sačinjena od 11 članova, među kojima su i dva državljanina Crne Gore”, piše u saopštenju.

Policija podsjeća i da su organi za sprovođenje zakona Arube, takođe u februaru 2020. godine, na brodu „Aressa“ zaplijenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina. kao i Za organizaciju je osumnjičen državljanin Crne Gore identifikovan kao V.D, ranije procesuiran zbog krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a uhapšen u Srbiji jula 2022.

Iz policije su rekli da “akcija „FLORIDA I” predstavlja dio kontinuiranih mjera i radnji koje Uprava policije u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovodi u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjam narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika takozvanog balkanskog kartela”.

"Ovom prilikom još jednom je potvrđena veoma dobra međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona više zemalja koje su geografski pozicionirane na krijumčarskim rutama, kao i zemalja čiji državljani predstavljaju dio širih transnacionalnih krijumčarskih mreža, uz naglašenu logistišku, operativnu i analitičku podršku EUROPOL-a. Takođe, dio aktivnosti je podržan i od strane Regionalnog projekta EU IPA 2019 "Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

XS
SM
MD
LG