Linkovi

Abazović: Temeljni ugovor sa SPC mogao bi biti potpisan u avgustu


Crnogorski premijer Dritan Abazović sa patrijarhom SPC Porfirijem u Beogradu
Crnogorski premijer Dritan Abazović sa patrijarhom SPC Porfirijem u Beogradu

PODGORICA - Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je u četvrtak da bi Temljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom "mogao biti potpisan u avgustu".

On je, odgovarajući na pitanja novinara kada se može očekivati potpisivanje Temeljnog ugovora, pojasnio da će to uslijediti nakon što svi još jednom dostave mišljenja u vezi sa tim dokumentom.

“Možemo očekivati da to bude početkom avgusta, ili u jednom periodu, možda sredinom ili krajem mjeseca. Nismo dogovorili tu vrstu tehnikalija, nisam siguran kad bi stvarno moglo da se desi, ali to je proces koji je doveden do kraja”, rekao je Abazović.

Abazović je, komentarišući izjavu Mitropolije crnogorsko primorske da im nisu prihvatljive izmjene Temeljnog ugovora, kazao da "svako brani svoje stavove" i dodao da ja za njega to "sasvim u redu".

"Svako zastupa neke svoje interese, ima neku svoju viziju, samo kažem da je Vlada Crne Gore izabrala da ima jednu inkluzivnu priču vezanu za Temeljni ugovor", naveo je Abazović.

Govoreći o odgađanju sastanka radnog tima koji je trebalo da se bavi Temeljnim ugovorom, provjeri njegovu usaglašenost sa pravnim sistemom Crne Gore, crnogorski premijer je kazao da ta "komisija nije profunkcionisala zato što su tri člana koje je delegirao predsjednik Crne Gore odustala".

“Izabrali smo model da predložimo po tri člana, tri članice su odustale. Sistem švedskog stola ne može da funkcioniše. Što bi bilo da je neko koga je predložio premijer kazao da neće da bude u komisiji, ako je sa druge strane neka profesorica ili neka gospođa ili neki aktivista”, rekao je Abazović.

Prema njegovom mišljenju, "ne stoji priča da taj dokument nije usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore".

"Ali u dobrom duhu zaista nemam ništa protiv da još neko da svoje mišljenje u vezi sa tim dokumentom, ali bih voliio da to sada neko uradi na inovativan način, da nas upozori na nešto što nismo čuli, jer ako se ovako budemo vrtjeli u krug, sto pravnika sto mišljenja. Pravimo problem gdje ga nema, nisam za tenzije, jesam za infrastrukturne stvari, imamo mnogo drugih, važnijih stvari od Temeljnog ugovora i nadam se da će se to vrlio brzo završiti u jednoj relaksiranoj atmosferi", kazao je Abazović.

Na pitanje kako komentariše poruke Socijaldemokratske partije da će izglasati nepovjerenje Vladi ako komisija ne uradi posao, Abazović je kazao "nije nikakav problem".

Neka ne čekaju Temeljni ugovor, niti komisiju, neka odmah preduzmu ono sto misle da treba. Oni se ionako ponašaju kao da nisu dio tima, nama to ne smeta, u radu. Onda bi bilo logično da ne kandiduju svoje ljude za javnu administraciju, jer je to malo licemjerno", naveo je Abazović.

XS
SM
MD
LG