Linkovi

Zakon o federalnoj pomoći veteranima - lična pobeda za predsednika


Predsednik Džo Bajden daje olovku kojom je potpisao zakon "PACT" Brijeli Robinson, ćerki poručnika prve klase Hita Robinsona koji je preminuo od raka pre dve godine, na ceremoniji u Beloj kući 10. avgusta 2022.
Predsednik Džo Bajden daje olovku kojom je potpisao zakon "PACT" Brijeli Robinson, ćerki poručnika prve klase Hita Robinsona koji je preminuo od raka pre dve godine, na ceremoniji u Beloj kući 10. avgusta 2022.

Predsednik Džo Bajden, čiji je najstariji sin Bo preminuo od raka godinama posle službe u Iraku, potpisao je zakon kojim se federalne beneficije u zdravstvenoj zaštiti dodeljuju milionima veterana koji su služili u vojnim bazama gde je prilikom spaljivanja različitih vrsta otpada otpuštan toksični dim.

“Dugujemo vam", rekao je Bajden. "Vi ste naša kičma. Vi ste čelik. Vi ste mišići. Vi ste tkivo ove zemlje."

Zakonom, za koji Bajden kaže da je odavno trebalo da bude usvojen, okončana je višegodišnja bitka da se obezbedi federalno finansiranje lečenja hroničnih bolesti za koje veterani veruju da su ih izazvali otrovi oko jama za otpad, koje su korišćene da bi se spaljivale gume, plastika, medicinska oprema i različiti otpaci u vojnim bazama. Procenjuje se da se zbog udisanja toksičnih gasova razbolelo do tri i po miliona američkih vojnika.

Međutim, Sekretarijat za pitanja veterana odbijao je 70% zahteva za invalidninu veteranima, koji su se pozivali na izloženost otrovnim gasovima.

“Suviše dugo, suviše mnogo veterana koji su se razboleli dok su se borili za našu zemlju moralo je da se bori za zdravstvenu negu ovde, kod kuće", rekao je na ceremoniji sekretar za pitanja veterana Denis Mekdonou.

“Tako veliki broj vas koji se okupio ovde je podsetnik da smo se borili za ovo godinama", rekao je Bajden na emotivnoj ceremoniji u Beloj kući, koja je skrenula pažnju na probleme porodica vojnika kao i lično iskustvo predsednika.

Na ceremoniji je pre Bajdena govorila Danijel Robinson, udovica poručnika prve klase Hita Robinsona koji je preminuo od raka pre dve godine. Zakon je nazvan po njemu. Na ceremoniji je bila prisutna i njihova ćerka Brijel, kojoj se Bajden obratio direktno: "Znam da ti nedostaje tvoj tata. Ali on je uz tebe sve vreme. On je u tebi, šapnuće ti u uvo kada se budeš dvoumila oko teških odluka".

Zatim je pokazao da Brijel sedi pored njegovog unuka, sina Boa Bajdena. ""On je izgubio tatu zbog istog razloga", rekao je Bajden. "Zna kako ti je."

Bila je to najdirektnija linija koju je predsednik javno povukao između fatalnog tumora na mozgu svog sina, i jama u kojima je spaljivan otpad u vojnim bazama. Bajden je o problemu govorio i u svom obraćanju o stanju nacije u martu.

Senator Džon Tester, predsedavajući komisije za pitanja veterana, rekao je da je Bajden bio pokretačka snaga iza zakona, koji je usvojen prošle nedelje.

Zakon nalaže zvaničnicima da pretpostave da su izvesne vrste respiratornih bolesti i raka povezane sa izloženošću otrovnim gasovima iz jama za spaljivanje otpada, što će pomoći veteranima da dobiju nadoknade za invalide a da ne moraju da dokažu da je bolest posledica njihove vojne službe.

Iako je odredba zakona o žrtvama toksičnih isparenja privukla najveću pažnju, druge zdravstvene usluge veteranima će takođe biti proširene. Veterani Vijetnamskog rata dobiće dodatnu pomoć, budući da je zakon dodao povišeni pritisak spisku oboljenja za koje se veruje da su bila izazvana izlaganjem narandžastom agensu, ili agensu "oranž" koji je američka vojska koristila za uništavanje vegetacije tokom sukoba. Pored toga, smatraće se da su veterani koji su služili na Tajlandu, Kambodži, Laosu, Guamu i Američkoj Samoi bili izloženi istoj hemikaliji.

Aktivista i zabavljač Džon Stjuart godinama vodi kampanju za finansiranje lečenja policajaca i vatrogasaca koji su došli na mesto rušenja kula bliznakinja 11. septembra 2001, kao i drugih veterana.
Aktivista i zabavljač Džon Stjuart godinama vodi kampanju za finansiranje lečenja policajaca i vatrogasaca koji su došli na mesto rušenja kula bliznakinja 11. septembra 2001, kao i drugih veterana.

Smatra se da je ovaj zakon najveće proširenje zdravstvene zaštite veterana u više od tri decenije, ali je usvajanju zakona prethodila politička bitka. Na dan kada je Senat trebalo da ga konačno usvoji, republikanci su ga neočekivano blokirali, što je porazilo veterane koji su doputovali u Vašington da bi proslavili usvajanje zakona. Republikanci su bili zabrinuti zbog tehničkih promena u načinu finansiranja zakona.

Neki veterani održali su danonoćne proteste i bdeli ispred Kapitola uprkos velikim vrućinama i letnjim olujama a pridružio im se i komičar Džon Stjuart. Sam predsednik Bajden želeo je da im se pridruži ali je bio u izolaciji zbog zaraze koronavisuom, pa se obratio demonstrantima putem video, dok im je sekretar za pitanja veterana dostavio picu.

Nekoliko dana posle početka protesta, Senat je održao još jedno glasanje i mera je usvojena uz dvostranačku podršku.

XS
SM
MD
LG