Linkovi

Bes i saučešće - pomešana osećanja u bivšim britanskim kolonijama zbog smrti kraljice


Kolonijalna britanska policija i lokalno pleme Mau Mau, koje se borilo protiv kolonijalizma u Keniji, 1953.
Kolonijalna britanska policija i lokalno pleme Mau Mau, koje se borilo protiv kolonijalizma u Keniji, 1953.

NAJROBI - Kada je stupila na presto 1952, kraljica Elizabeta Druga nasledila je brojne teritorije, mnoge od njih i ne svojom voljom. U bivšim britanskim kolonijama danas su pomešana osećanja zbog njene smrti.

U delovima Afrike, Azije, Kariba, uz izraze saušešća, javlja se i bes zbog kolonijalizma, ropstva, ukradenih vrednih artefakata koji sada stoje u britanskim muzejima i institucijama. Za mnoge, kraljica je bila simbol svega toga tokom sedam decenija na tronu.

U Keniji, gde je pre nekoliko decenija mlada Elizabeta saznala za smrt svog oca i da postaje kraljica, britanske snage su žestoko odgovarale na pokušaje plemena Mau Mau da se izbori protiv kolonijalizma, podsetila je lokalna advokatica Elis Mugo.

"Većina naših baka i deka bila je pod represijom. Ja ne mogu da žalim za njom", napisala je Mugo na Tviteru pošto je objavljena vest o smrti kralijce.

Odlazeći predsendik Kenije, Uhuru Kenijta, čiji je otac Jomo Kenijata bio u zatvoru za vreme kraljičine uprave, ignorisao je prošlost - poput drugih afričkih predsednika.

"Bila je najslavnija ličnost 20. i 21. veka", rekao je Kenijata.

Za razliku od političara, obični ljudi su besni. Neki su tražili i izvinjenje zbog ropstva.

Za vreme vladavine kraljice Elizabete, zemlje poput Gane i Zimbavea stekle su nezavisnost teškom borbom.

Neki istoričari, pak, smatraju da je Elizabeta pomogla u mirnoj tranziciji od carstva u Komonvelt, dobrovoljni savez 56 zemalja sa jezičkim i istorijskim vezama.

Na Bliskom istoku se takođe nije javno žalilo za kraljicom, jer Britaniju mnogi smatraju odgovornom za kolonijalizam, prekrajanje granica u regionu i aktuelne sukobe. Vođe Hamasa pozvale su kralja Čarlsa Trećeg da "ispravi" oduke Velike Britanije za koje tvrde da su represivne prema Palestincima.

U etninčki podeljenom Kipru, mnogi Grci se sećaju četvorogodišnje gerilske kampanje iz 1950-ih protiv kolonijalne vladavine, i kraljičine ravnodušnosti kada su britanske vlasti vešanjem pogubile devet ljudi.

Janis Spanos, predsednik Nacionalnog udruženja kiparskih boraca, kazao je da "kraljicu mnogi smatraju odgovornom za tragedije na ostrvu".

U Indiji su u toku pokušaji premijera Narendre Modija da se uklone imena i simboli iz doba kolonijalizma. Indijska ekonomija je trenutno, po veličini, prestigla i britansku.

"U savremenom svetu nema mesta za kraljeve i kraljice, mi smo najveća demokratska ekonomija na svetu", kaže privrednik Diren Sing iz Nju Delhija.

Neki su, međutim, empatični prema okolnostima u kojima je kraljica rođena i potom nasledila presto.

Maks Kahindi iz Najrobija, kaže da se sa gorčinom seća represije protiv pobunjenika Mau Mau, ali dodaje da je kraljica tada bila veoma mlada i da je neko drugi zapravo vodio takvu politiku.

"Ne možemo da krivimo kraljicu zbog svih patnji kroz koje smo prošli tada", kaže on.

Pomešana osećanja i na Karibima, gde su neke zemlje rešile da britanski monarh više ne bude na njihovom čelu.

Premijer Jamajke je ranije obavestio princa Vilijama, koji je prestolonaslednik, da to ostrvo namerava da bude potpuno nezavisno. Lokalni analitičari pak, napominju da je nova generacija kraljevske porodice drugačija i da je Vilijam u tom razgovoru izrazio "duboku ogorčenost" zbog ropstva.

XS
SM
MD
LG