Linkovi

Putin optužio Ukrajinu za terorizam zbog eksplozije na Krimskom mostu


Eksplozija na Krimskom mostu, subota 8. oktobar
Eksplozija na Krimskom mostu, subota 8. oktobar

KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za eksploziju koja je u subotu oštetila dobar deo Krimskog mosta, koji ostrvo povezuje sa Rusijom. Eksploziju je Putin opisao kao "teroristički akt".

"Nema sumnje, ovo je teroristički akt usmeren ka tome da uništi ključnu civilnu insfrastrukturu. Ovo su isplanirale i sprovele ukrajinske specijalne službe", rekao je Putin.

Pre Putinovog obraćanja, ruska raketa pogodila je stambenu zgradu u gradu Zaporožje, gde je ubijeno najmanje 13 osoba, a 89 je povređeno. To je drugi napad na Zaporožje u proteklih nekoliko dana.

Eksplozija na Krimskom mostu dogodila se iznad Kerčkog moreuza, glavnog puta za snabevanje ruskih snaga u južnoj Ukrajini. Zvaničnici u Kijevu nisu preuzeli odgovornost za eksploziju.

Most je takođe važna veza sa Sevastopoljem, gde je usidrena ruska crnomorska flota.

Šef ruskog Istražnog biroa Aleksander Bastrikin izjavio je da je na mostu eksplodiralo vozilo i da je to izazvalo veliki požar. On je rekao da je utvrđeno da je vozilo došlo iz Bugarske, a da je moguće da je prošlo kroz Gruziju, Jermeniju, Južnu Osetiju i ruski Krasnodar, pre nego što je došlo na most.

Šteta na mostu, simbolu ruske aneksije Krima, je velika. Ipak, uspostavljen je železnički i delimično drumski saobraćaj, dan posle eksplozije.

Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine i mostom ga povezala sa kopnom. Ruski guverner Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da će se stanovnici Krima snaći nekako, uprkos tome što su odsečeni. Dodao je da Krim ima mesečne rezerve nafte i rezerve hrane za oko dva meseca.

XS
SM
MD
LG