Linkovi

Delegacija OEBS-a predstavila nedostatke minulog izbornog procesa u Srbiji


ARHIVA - Žena proučava glasački listić pre davanja glasa, na izbornom mestu u Beogradu, tokom izbora 3. aprila 2022. (Foto: Reuters/Zorana Jevtić)
ARHIVA - Žena proučava glasački listić pre davanja glasa, na izbornom mestu u Beogradu, tokom izbora 3. aprila 2022. (Foto: Reuters/Zorana Jevtić)

Zloupotreba administrativnih resursa, neravnomeran pristup učesnika na izborima medijima, nedovoljna efikasnost u rešavanju sporova tokom samog izbornog dana i nedovoljno jasno razdvajanje javnih funkcija i aktivnosti kampanje - glavne su zamerke eksperata za izbore iz Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) na čijem ispravljanju u Srbiji mora da se radi.

U završnom izveštaju i preporukama posmatračke misije za predsedničke i vanredne parlamentarne izbore u Srbiji u aprilu 2022, koja je predstavljena sagovornicima u Srbiji tokom posete Beogradu od 3. do 7. oktobra, preporučuje se i rešavanje neravnopravnog prisustva učesnika izbora u medijima, jačanje nezavisnosti medija, kao i rešavanje dispariteta propisa o finansiranju kampanje, objavljeno je na sajtu ODIHR-a.

"Bilo je mnogo angažovanja, uključujući podršku ODIHR-a, u sprovođenju ranijih preporuka i postignut je određeni napredak", rekao je Daglas Vejk, šef ODIHR-ove izborne posmatračke misije raspoređene na izborima u Srbiji 3. aprila.

"Postoji potreba da se nastavi u istom duhu konstruktivnog angažmana na pozabavljanju preporukama koje se tiču fundamentalnih aspekata kao što su pristup medijima, finansiranje kampanje i korišćenje javnih resursa, kao i pitanje pritiska na birače između ostalog", rekao je on, navodi se u saopštenju.

Stručnjaci ODIHR-a sastali su se u Srbiji sa predstavnicima Republičke izborne komisije, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Upravnog suda, Agencije za sprečavanje korupcije, Regulatornog organa za elektronske medije, predstavnicima Radio televizije Srbije, Kancelarije ombudsmana i Odbora za zakonodavna i ustavna pitanja Skupštine, navodi se u saopštenju.

Održani su i sastanci sa predstavnicima civilnog društva, medijskih udruženja i međunarodne zajednice.

"Takođe su istaknute mogućnosti za potencijalnu pomoć ODIHR-a vlastima u sprovođenju izbornih preporuka. Ovo može uključivati podršku naporima za poboljšanje izbornog pravnog okvira pružanjem stručnih saveta i pregledom primarnog i sekundarnog zakonodavstva", navodi se u saopštenju na sajtu OEBS-a.

Sve države članice OEBS-a su se obavezale da će odmah uvažiti izborne procene i preporuke ODIHR-a, zaključuje se na kraju.

XS
SM
MD
LG