Linkovi

Predsednica Skupštine CG u Beogradu: Korak ka boljim odnosima


Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović na sastanku u Predsedništvu Srbije (FoNet)
Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović na sastanku u Predsedništvu Srbije (FoNet)

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović u zvaničnoj je poseti Srbiji, gde se sastala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima, i ocenila da je njena poseta korak ka unapređenju odnosa.

U autorskom tekstu za Politiku navodi da je njena zvanična poseta Srbiji "još jedan korak kojim se pravi otklon od nerazumevanja i koji Srbiju i Crnu Goru vodi unapređenju formalnih, zvaničnih, političkih odnosa", javlja FoNet. Ona je ocenila da su dobri odnosi jednako važni za građane i stabilnost i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd ostaje posvećen daljem razvoju dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Vučić je, navodi se, rekao da očekuje da će dve zemlje sva otvorena pitanja nastaviti da rešavaju dijalogom na uzajamno prihvatljiv način, jer su dobri odnosi Srbije i Crne Gore, osim za njihove građane, važni i za sveukupnu stabilnost u regionu.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama, geopolitičkim pitanjima, stanju u regionu i drugim temama, piše u saopštenju.

Đurović se sastala i sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, što je prvi susret na tom nivou u proteklih pet godina, piše FoNet.

Ocenila je da dve države dele zajedničku viziju - članstvo u EU i istakla da će Srbija imati pomoć i podršku Crne Gore na tom putu.

"Smatram da Crna Gora i Srbija treba da budu primer dobrosusedske politike na Zapadnom Balkanu i smatram našom obavezom da, kao države koje imaju najdužu tradiciju i povezanost, pokažemo najsnažnije poruke prijateljstva, dobrosusedskih odnosa, međusobnog uvažavanja i poštovanja i sa te strane treba zajednički da gradimo budućnost u okviru evropske porodice naroda", poručila je Đurović.

"Nema bližih naroda u Evropi"

Predsednica crnogorske skupštine sastala se i sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem.

Kako se navodi u saopštenju SPS, Đurović je rekla da u "čitavoj Evropi verovatno nema bližih naroda, bližih država, niti tolike istorijske, kulturne, ekonomske isprepletenosti kakva postoji između građana u Srbiji i u Crnoj Gori, kao i da formalni, politički odnosi između dve države treba to da slede", prenosi FoNet.

Sagovornici su se složili da treba dati dalji podsticaj snaženju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu i zajedničke evropske ciljeve dve zemlje.

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali i o "bliskoj saradnji Socijalističke partije Srbije i Socijalističke narodne partije Crne Gore, kao i daljem unapređenju međupartijskih veza", piše u saopštenju SPS.

XS
SM
MD
LG