Linkovi

Riši Sunak biće novi britanski premijer


Riši Sunak ima najviše izgleda da postane budući premijer Velike Britanije
Riši Sunak ima najviše izgleda da postane budući premijer Velike Britanije

LONDON - Bivši ministar finansija Riši Sunak proglašen je liderom britanske Konzervativne partije od strane Odbora konzervativnih poslanika, što znači da je na putu da postane novi premijer Velike Britanije.

Sunak će imati težak zadatak da pomiri duboko podeljenu zemlju u trenutku ekonomskih problema i siromašenja građana. On je inače jedan od najbogatijih političara u Vestministeru.

"Britanija je velika zemlja ali nema sumnje da se suočavamo sa ozbiljnim ekonomskim izazovima", rekao je u prvom javnom obraćanju.

“Sada su nam potrebni stabilnost i jedinstvo, i daću sve od sebe da ujedinim našu stranku i zemlju", izjavio je Sunak, koji je sa svoje 42 godine najmlađi premijera koga je Britanija imala u 200 godina.

Kako je saopšteno iz rezidencije u Dauning stritu, zvanično će postati premijer u utorak, kada će kralj Čarls Treći zatražiti od njega da formira vladu, nakon ostavke Liz Tras, koja je na poziciji premijerke bila samo 44 dana.

Tras je podnela ostavku nakon neuspele promene poreske politike koja je izazvala previranja na tržištu i poljuljala njen autoritet u stranci.

Na njeno upražnjeno mesto pretendovali su, osim Sunaka, i bivši premijer Boris Džonson i predsedavajuća donjeg doma parlamenta Peni Mordant.

Džonson je bio iza Sunaka po broju glasova, ali se sam povukao iz trke, iako je nagovestio da bi u budućnosti mogao da se vrati.

Sunak je nekada radio kao analitičar za Goldman Saks, a na putu je da postane prvi premijer Velike Britanije indijskog porekla.

Otkako je ušao u trku za lidera Konzervativne partije, pa i premijera, nije mnogo govorio o tome kako planira da vlada, a jedan od prvih zadataka biće da pokaže da li može da kontroliše stranku koja ima većinu u parlamentu, ali je podeljena po ključnim pitanjima poput Bregzita, imigracije, ekonomije.

Ako Sunak postane premijer, znači da izbori neće biti raspisivani u naredne dve godine, ali opozicija tvrdi da bi ipak glasači trebalo da daju krajnji sud.

XS
SM
MD
LG