Linkovi

Republikanci napredovali u anketama u danima pred izbore


Američki senator Rafael Vornok iz Džordžije govori tokom kampanja u Klarkstonu, Džordžija, 3. novembra 2022. (Foto: AP Bob Andres)
Američki senator Rafael Vornok iz Džordžije govori tokom kampanja u Klarkstonu, Džordžija, 3. novembra 2022. (Foto: AP Bob Andres)

Neposredno pred kongresne izbore 2022. na kojim su ulog kontrola nad oba doma Kongresa i mnogih važnih kancelarija na nivou saveznih država, čini se da se trenutak okreće u korist Republikanske partije.

Tokom nekoliko meseci sredinom 2022. demokrate su sebi dozvoljavale da se nadaju da bi ove godine mogle izbeći uobičajenu sudbinu predsednikove stranke tokom kongresnih izbora — skoro neizbežan gubitak mesta u Kongresu.

Činilo se da su presuda Vrhovnog suda koja je ukinula ustavno pravo na abortus i serija kongresnih pretresa koji su osvetljavali ulogu bivšeg predsednika Donalda Trampa u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021, ohrabrili demokratske birače, koji su se pojavili u rekordnom broju na primarnim izborima tokom leta.

Međutim, s obzirom na to da se zemlja bori sa nivoom inflacije koji nije viđen više generacija i rejtingom demokratskog predsednika Džoa Bajdena znatno ispod 50 odsto, ankete javnog mnjenja pokazuju da republikanci ostvaruju dobitke u više izbornih trka.

Osnove se potvrđuju

Iako priznaje da je 2022. bila "godina izvrnutosti“, Kajl Kondik, glavni urednik "Sabatove kristalne kugle" u Centru za politiku Univerziteta Virdžinije, rekao je za Glas Amerike da je kasna promena usklađena sa onim što se obično događa na sredini predsedničkog mandata.

Posebno kada imate predsednika sa lošim brojevima, ponekad se osnove samo potvrđuju", kaže Kondik.

Vilijam Galston, viši saradnik u Programu za studije upravljanja Brukings instituta, rekao je za Glas Amerike da se slaže da republikanci izgleda beleže porast, ali je dodao da to ne treba posmatrati kao iznenađenje.

Važno je shvatiti da u tome nema ništa neobično“, rekao je Galston. „Zaista, bilo bi neobično da se to ne dešava. Ono što se takođe čini jasnim je da su se teme, koje su republikanci sve više naglašavali tokom ove kampanje, ispostavile kao teme koje su najbitnije za glasače".

Galston je dodao: „Nasuprot tome, program Demokratske stranke više se dopadao jezgru demokrata nego bilo kome drugom. Jezgro demokrata mnogo brine o abortusu. Njima je stalo do pretnji demokratiji, kako oni shvataju te pretnje. Ali republikanski fokus na inflaciju i kriminal i u manjoj meri imigraciju, posebno u pograničnim državama, pokazao se efikasnijim".

Ograničena konkurencija za Predstavnički dom

U Predstavničkom domu kontrolu ima stranka koja ima većinu od 435 mesta. Trenutno, demokrate imaju 220 mesta, samo dva više od 218 koliko je potrebno za prostu većinu.

Zbog ionako tesne granice za kontrolu u Predstavničkom domu, čak i mali dobitak republikanaca bio bi dovoljan da im omogući kontrolu nad tim domom, rezultat koji većina izbornih posmatrača sa priličnom sigurnošću predviđa već mesecima.

Na izborima za 435 mesta koja čine Predstavnički dom, velika većina izbornih trka se uopšte ne smatra konkurentnim. Tokom mnogo godina, kroz proces poznat kao „džerimendering“, izborni okruzi su bili formirani na takav način da najviše favorizuju članove jedne ili druge stranke.

Na primer, u svojoj najnovijoj analizi, "Cook Political Report" ocenjuje ukupno 347 mesta u Predstavničkom domu kao „solidne“ za jednu ili drugu stranku, pri čemu republikanci održavaju prednost od 188 prema 159.

Među preostalima, "Cook Political" ocenjuje 13 kao „verovatnu” pobedu demokrata i 11 kao verovatnu pobedu republikanaca, dok još 16 mesta „naginju” demokratama, a 13 ka republikancima.

Pod pretpostavkom da sve izborne trke prođu kako se očekivalo, republikancima će da pripadne 212 mesta, a demokratama 188. To ostavlja ukupno 35 izbornih trka u kojima je ishod neizvestan. Republikanci bi trebalo da osvoje samo šest od tog broja da bi preuzeli kontrolu, ali se očekuje da će ozvojiti znatno više od toga.

Ključne trke za Senat

Stotinu mesta u Senatu trenutno je ravnomerno podeljeno između republikanaca na jednoj strani i demokrata i nezavisnih, na drugoj strani. Demokrate drže kontrolu nad Senatom samo zato što potpredsednica Kamala Haris ima ovlašćenje da glasa kada je rezultat glasanja nerešen.

Na svim federalnim izborima, izbori za senat se sprovode samo za oko jednu trećinu mesta jer senatori služe šestogodišnji mandat. Ove godine ima 35 mesta na glasačkom listiću, 14 trenutno imaju demokrate, a 21 republikanci.

Čini se da raspodela mesta za izbore ide u prilog demokratama, koje brane manje mesta, ali većina analitičara veruje da će o odnosu snaga u Senatu odlučivati samo četiri bliske trke. Tri od njih se odnose na mesta koja trenutno drže demokrate, dok je četvrto otvoreno mesto koje je napustio republikanac iz Pensilvanije Pat Tumi, koji se penzionisao.

Republikanski kandidat za Senat iz Džordžije Heršel Voker govori u Periju, Džordžija, 25. septembra 2021. (Foto: AP)
Republikanski kandidat za Senat iz Džordžije Heršel Voker govori u Periju, Džordžija, 25. septembra 2021. (Foto: AP)

U Džordžiji, demokratski senator Rafael Vornok, koji je preuzeo dužnost 2021. nakon pobede na vanrednim izborima i popunio mesto koje je upražnjeno ostavkom tadašnjeg senatora, kandidovao se da osvoji pun mandat. Izaziva ga Heršel Voker, bivša zvezda američkog fudbala i politički autsajder. Ankete u poslednjoj nedelji pred izbore pokazale su trku sa rezultatom koji je pretesan da bi se proglasio pobednik.

Senator Mark Keli, demokrata iz Arizone u prvom mandatu, bori se sa republikancem Blejkom Mastersom, bivšim preduzetnikom i investitorom. Keli je vodio u anketama tokom cele trke, ali Masters je stalno smanjivao prednost aktuelnog senatora. Iako se čini da Keli ostaje u vodstvu, trka se i dalje smatra izuzetno tesnom.

U Novom Meksiku, izazivač aktuelne demokratske senatorke Ketrin Kortez Masto je generalni državni tužilac Adam Laksalt, republikanac. Ankete u trci su bile relativno retke, što je otežavalo procenu bilo kakvog kasnog kretanja stavova među biračima, ali čini se da Laksalt ima neznatnu prednost.

Kontroverza u Pensilvaniji

Kandidat demokrata za Senat, zamenik guvernera Pensilvanije Džon Feterman, levo, i republikanac Mehmet Oz, desno, 2022. godine. (Foto: AP)
Kandidat demokrata za Senat, zamenik guvernera Pensilvanije Džon Feterman, levo, i republikanac Mehmet Oz, desno, 2022. godine. (Foto: AP)

Verovatno najkontroverznija senatska trka održava se u Pensilvaniji, zbog Tumijevog praznog mesta. Zamenik guvernera Džon Feterman se takmiči sa bivšom televizijskom ličnošću, doktorom Mehmetom Ozom. U ranim fazama te izborne trke, diskusijom je dominirala činjenica da je Oz relativno novajlija u državi, jer je živeo uglavnom u susednom Nju Džersiju do neposredno pred izbore.

Međutim, u maju je Feterman doživeo moždani udar, čija posledica je ono što njegova kampanja opisuje kao „poremećaj slušne obrade” koji mu otežava brzo odgovaranje na govorna pitanja. Poremećaj je bio očigledan kasnije u debati između dva kandidata, u kojoj se Feterman očigledno borio da odgovori na neka pitanja.

Ozova kampanja i njeni surogati pokrenuli su pitanja o Fetermanovoj sposobnosti da obavlja dužnosti senatora, a u poslednjim nedeljama kampanje, ankete koje su ranije dosledno pokazivale Fetermana u vođstvu davale su znatno drugačije rezultate, pri čemu su neke pokazivale i da je Oz u prednosti.

XS
SM
MD
LG