Linkovi

Vučić, Orban i Nehamer o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin drugog samita Mađarske, Srbije i Austrije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin drugog samita Mađarske, Srbije i Austrije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, u okviru drugog trilateralnog samita u Beogradu.

Trojica lidera potpisala su Memorandum o razumevanju između Srbije, Mađarske i Austrije o saradnji i efikasnoj borbi protiv ilegalnih migracija.

"Govorimo o ilegalnim migrantima čiji je broj udvostručen u odnosu na prošlu godinu...Nekoliko koraka smo preduzeli, to je usklađivanje sa viznom politkom EU i nemamo više bezvizni režim sa Tunisom, Burundijem i sa još dve zemlje moraćemo da imamo vizni režim kakav ima i EU", rekao je Vučić i dodao da ilegalni migranti u Srbiju dolaze najviše iz Severne Makedonije i Bugarske - teritorije EU.

Vučič je rekao da je dogovreno da se angažuje veći broj policajaca na granici Severne Makedonije, uz pomoć Mađarske i Austrije, kako bi se smanjila poroznost južne granice.

"Bezbednost EU se danas brani u Srbiji"

Austrijski kancelar Karl Nehamer je rekao da su tri zemlje osnovale partnerstvo u borbi protiv ilegalnih migrancija, eksploatacije ljudi i organizovanog kriminala.

"Zašto je to neophodno? Zato što se pokazalo da je azilski sistem EU ne funkcioniše i države članice moraju da traže druge vidove saradnje van EU", kaže austrijski kancelar i dodaje da ta zemlja prednjači u broju ilegalnih migranata u odnosu na ostale evropske države.

"Mislim da je ovo snažan signal da dve države članice EU, zajedno sa Srbijom, šalju jasan signal Briselu. Austrija se zalaže za to da države Zapadnog Balkana pristupe EU, da partneri kao što je Srbija ne samo dobiju perspektivu, već ostvare konkretni napredak".

Mađarski premijer Viktor Orban, poznat po anti-imigrantskoj politici, kaže da "godinama sluša kako treba upravljati migracijama", a da one zapravo moraju da se zaustave.

"Ne treba da pospešujemo menadžment migrancije, nego da sprečimo. Ilegalni migranti neće doći samo onda ako znaju da ne mogu da pređu granicu. Moramo da im pojasnimo da preko naše granice nema prelaska", kaže Orban i iznosi podatak da je osujećeno 250.000 ilegalnih prelaska mađarske granice.

"Bezbednost Evrope danas zavisi od Srbije, jer ako Srbija brani svoje granice, brani i teritoriju EU...Mađarska nastoji da se obezbedi punopravno članstvo Srbije u EU, a dok se to ne desi, Mađarska traži da se granica odbrane od ilegalne migracije spusti što južnije", ističe mađarski premijer.

Orban je rekao da je "Vučić do sada istorijski najbolji prijatelj Mađarske".

Prvi susret Vučića, Orbana i Nehamera održan je 3. oktobra u Budimpešti.

XS
SM
MD
LG