Linkovi

Komisija za 6. januar preporučila Sekretarijatu za pravosuđe pokretanje krivičnog postupka


ARHIVA: Miting pristalica predsednika Donalda Trampa koji je prerastao u nasilni upad u zgradu Kapitola 6. januara 2021.
ARHIVA: Miting pristalica predsednika Donalda Trampa koji je prerastao u nasilni upad u zgradu Kapitola 6. januara 2021.

Komisija koja istražuje napade 6. januara na Kapitol preporučiće Sekretarijatu za pravosuđe pokretanje krivičnog postupka, dok završava svoju istragu i sprema se da objavi svoj završni izveštaj do kraja godine, saopštio je njen predsedavajući, kongresmen Beni Tompson.

Demokratski kongresmen iz Misisipija rekao je novinarima da je komisija odlučila da preporučio Sekretarijatu pokretanje postupka ali nije otkrio protiv kojih pojedinaca, niti da li je među njima bivši predsednik Donald Tramp.

“Sekretarijat za pravosuđe će dobiti od mene jedan odvojeni dokument", rekao je Tompson reporterima u Kapitolu, i dodao da će članovi komisije tokom večeri razgovarati o detaljima.

"Komisija je odlučila da njene preporuke drugim telima treba da se smatraju finalnim delom njenog posla", izjavio je za agenciju Asošijeted pres portparol komisije. “Narednih dana, doneće se odluke o detaljima."

Ova odluka nije neočekivana. Članica Predstavničkog doma Liz Čejni, potpredsednica komisije, mesecima je nagoveštavala da će preporučiti Sekretarijatu za pravosuđe da pokrene krivični postupak na osnovu sveobuhvatnih dokaza koje je devetočlana komisija prikupila od kada je formirana u julu 2021.

Dok Kongres može da preporuči podizanje optužnica Sekretarijatu za pravosuđe, na federalnim tužiocima je odluka da li će to učiniti. Prošle godine, komisija je preporučila agenciji da podigne optužnice protiv nekoliko pripadnika Trampovog najužeg kruga zato što se nisu povinovali pozivima da svedoče pred Kongresom. Do sada je podignuta samo jedna optužnica za nepoštovanje Kongresa - protiv Trampovog saradnika Stiva Benona.

Komisija, u kojoj se nalazi sedmoro demokrata i dvoje republikanaca - pokušala je da izradi sveobuhvatnu dokumentaciju o tome kako je, prema njihovim rečima, Tramp "na zapanjujući način prekršio" svoju predsedničku zakletvu, i o pokušaju njegovih pristalica da spreče Kongres u potvrdi pobede demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

ARHIVA: Bivši predsednik Donald Tramp na mitingu republikanskih kandidata za Kongres u Dejtonu, u Ohaju, 7. novembra 2022.
ARHIVA: Bivši predsednik Donald Tramp na mitingu republikanskih kandidata za Kongres u Dejtonu, u Ohaju, 7. novembra 2022.

Komisija je svoj slučaj protiv bivšeg predsednika gradila na seriji javnih pretresa koji su počeli u junu, i sadržali svedočenja uživo, ili video snimke svedočenja članova Trampove porodice, njegovih saradnika iz Bele kuće i drugih. Na kraju poslednjeg pretresa, komisija je jednoglasno glasala da se Trampu izda obavezujući poziv da svedoči pod zakletvom, i zahtev da dostavi druga dokumenta. Tramp je, umesto toga, podneo tužbu protiv komisije.

Dok će komisija za 6. januara biti rasformirana krajem godine, članovi Kongresa se, po svemu sudeći, neće mnogo boriti da dobiju Trampovo svedočenje. Ali preporuka o podizanju optužnice Sekretarijatu za pravosuđe bi mogla da bude mnogo moćnija završna reč.

Tramp se suočava sa još ozbiljnijim pravnim problemima van Kapitol hila, uključujući istragu o tome da li je na neodgovarajući način držao tajna dokumenta na imanju Mar-a-Lago.

Obavezujući poziv za troje zvaničnika u istrazi Trampa

Specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe Džek Smit uputio je u međuvremenu obavezujući poziv zvaničnicima u Viskonsinu, Mičigenu, Arizoni i Pensilvaniji, zahtevajući da mu se dostave podaci o njihovim komunikacijama sa bivšim predsednikom Trampom, njegovim saradnicima iz kampanje i nizom osoba koje su učestvovale u njegovim pokušajima da poništi rezultate izbora 2020.

To su prvi obavezujući pozivi koje izdao Smit, koga je u novembru sekretar za pravosuđe Merik Garland imenovao za specijalnog tužioca. Smit je nadležan za istragu Sekretarijata za pravosuđe o klasifikovanim dokumentima držanim na Trampovom imanju na Floridi, kao i ključne aspekte odvojene istrage o nasilnom upadu u Kapitol.

Pozivi, o kojima je prvo izvestio Vašington post, su do sada najjasnija indikacija da će Smit u svojoj istrazi ispitati ulogu "lažnih elektora", koji su bili deo Trampovog pokušaja da utiče na proces brojanja glasova i potvrde rezultata.

Sve države u koje su zahtevi upućeni su bile države u kojima su Tramp i njegovi saradnici pokušali da preokrenu rezultat glasanja.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi sa bivšim pripadnikom vašingtonske policije koji je branio Kapitol od izgrednika, 6. decembra 2022.
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi sa bivšim pripadnikom vašingtonske policije koji je branio Kapitol od izgrednika, 6. decembra 2022.

"Heroji 6. januara" odlikovani za odbranu Kapitola od Trampovih pristalica

Policajcima koji su branili Kapitol 6. januara 2021. odato je priznanje u utorak kongresnim zlatnim medaljama, a na ceremoniji su opisani kao "heroji" zato što su čuvali demokratiju kada su odbili brutalni i krvavi napad pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je otvorila emotivnu ceremoniju u Rotundi, gde su još sveže uspomene na napeti dan kada su Trampove pristalice tumarale hodnicima i salama zgrade u želji da zaustave potvrdu Bajdenove pobede.

“6. januar je bio dan užasa, ali takođe i trenutak izuzetnog herojstva" rekla je Pelosi.

Dodeljujući medalje, Pelosi je pohvalila nagrađene policajce zato što su "hrabro odgovorili na poziv da brane demokratiju u jednom od najmračnijih časova za našu zemlju."

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je izjavio: "Hvala što ste nas čuvali, hvala što ste spasili našu zemlju. Hvala što ste ne samo naši prijatelji, nego i naši heroji."

Međutim, političke i emotivne posledice pobune su i dalje sveže. Porodica preminulog policajca Brajana Siknika odbila je da se rukuje sa republikanskim liderima, iako im je Mekonel pružio ruku.

Da bi se odalo priznanje policajcima koji su bili u Kapitolu 6. januara, medalje će biti postavljene na četiri lokacije - u sedištu policije Kapitola, policiji Vašingtona, samom Kapitolu i Smitsonijan institutu. Predsednik Bajden je prošle godine izjavio da će jedna medalja biti izložena u Smitsonijanovom muzeju kako bi "svi posetioci mogli da razumeju šta se dogodilo tog dana."

XS
SM
MD
LG