Linkovi

Eskobar u CG: Zabrinutost zbog Zakona o predsjedniku, pronaći kompromis za Ustavni sud


Dritan Abazović i Gabrijel Eskobar u Pogorici (Foto: gov.me)
Dritan Abazović i Gabrijel Eskobar u Pogorici (Foto: gov.me)

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, koji je u četvrtak doputovao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, saopštio je nakon sastanka sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem da Crna Gora mora da riješi politički ćorsokak i jasno se suprotstavi brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu.

„Dijelimo stav da Crna Gora mora da riješi politički ćorsokak u kom se našla, ostane posvećena evroatlantskom putu i jasno se suprotstavi brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu”, rekao je Eskobar, objavljeno je na Tviter nalogu Ambasade SAD u Crnoj Gori.
Susret Eskobar-Abazović u Podgorici
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Sa Eskobarom se sastao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je saopštio da je sa njim imao “konstruktivan i veoma otvoren razgovor o situaciji u Crnoj Gori".

“Izuzetna zabrinutost za funkcionalnost države u uslovima kada nemamo Ustavni sud i Vladu i ne postoji konsenzus u Parlamentu”, naveo je Djukanović na Tviteru i dodao: “Ohrabrenje svim pro-evropskim i pro-evroatlantskim političkim akterima da se fokusiraju na kompromis koji će rezultirati izborom sudija Ustavnog suda i voditi prijevremenim izborima kao kredibilnim putem za izlazak iz krize”.

Prema njegovim riječima, “sve drugo su manipulacije, uključujući i bezobzirno usvajanje Zakona protivno mišljenju Venecijanske komisije”.

“Crna Gora se mora vratiti u stanje normalnosti koje pripada pouzdanoj članici NATO i državi koja je odgovorna da reformama ostvari perspektivu članstva u EU”, zaključio je Đukanović.

Američka ambasada u Crnoj Gori saopštila je da su se Eskobar i Đukanović sastali i podijelili zabrinutost u vezi s donošenjem Zakona o predsjedniku, razgovarali o potrebi deblokade Ustavnog suda i razmijenili mišljenja i gorućim regionalnim bezbjednosnim pitanjima.

U Podgorici i izaslanici Nemačke i Velike Britanije

Osim američkog izaslanika, u Podgoricu su danas doputovali i izaslanik premijera Ujedinjenog kraljevstva za Zapadni Balkan Lord Stjuart Pič i specijalni predstavnik njemačke savezne vlade za zemlje Manuel Sarazin, koji su rekli da su došli u Crnu Goru da prenesu “važnu poruku britanske i njemačke vlade”.
Pič i Sarazin su poručili donosiocima odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom “veoma sumnjiva” i za koji je Venecijanska komisija savjetovala da se ne primjenjuje.


Dvojica diplomata ocijenili su i da su u ovim geopolitički i ekonomski izazovnim vremenima, Crnoj Gori, potrebne funkcionalna vlada i jake institucije.

“Smatramo da je Skupština odgovorna za hitno obnavljanje funkcionalnosti Ustavnog suda izborom nedostajućih sudija, ne samo u mjeri potrebnoj da bi se postigao kvorum, već i da bi se obezbijedilo efikasno odlučivanje”, piše u saopštenju.

Oni su istakli da će “ovo zahtijevati proces potpunih i transparentnih konsultacija, i fokus na stavljanje nacionalnog interesa iznad partijske politike”.

“Takođe, vjerujemo da bi najbolje sredstvo da se prevaziđe trenutni politički ćorsokak i da se budućnost Crne Gore ponovo stavi u ruke njenog naroda bili parlamentarni izbori, koje bi trebalo održati što je prije moguće, a nakon što Ustavni sud ponovo počne sa radom”, kazali su Pič i Sarazin.

Pič i Sarazin su istakli da je Venecijanska komisija izrazila jasno mišljenje o Nacrtu zakona o izmjeni ustavnih ovlašćenja predsjednika, uz preporuku da se on ne usvaja.

“Uzimajući u obzir da Vlada Crne Gore pristupanje EU i implementaciju vladavine prava smatra pitanjem visokog prioriteta, veoma je zabrinjavajuće što je zakon usvojen bez dužnog razmatranja tog savjeta”, navode predstavnici Njemačke i Britanije.

Izaslanici Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke “snažno preporučuju donosiocima političkih odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i, nakon toga, formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom veoma sumnjiva i za koji je Venecijanska komisija savjetovala da se ne primjenjuje.”

Oni su ocijenili da su odluke donijete u Skupštini 12. decembra dodatno pogoršale krizu, ocjenjujući to “veoma zabrinjavajućim i štetnim za Crnu Goru i za njene građane”.

Dvojica diplomata pozvali su sve zainteresovane da “ostave po strani partijsku politiku i lični interes i da se uključe u smislen dijalog, po potrebi u četiri oka, kako bi se pronašao neophodan kompromis i prevazišla politička kriza i polarizacija u društvu koja je paralisala zemlju poslednjih mjeseci”.

“Građani Crne Gore i dalje velikom većinom podržavaju pristupanje svoje zemlje EU i zaslužuju vladu koja djeluje u njihovim interesima, ispunjava njihova očekivanja i fokusira se na neophodnu politiku i korake za reformu“, zaključuju Pič i Sarazin u saopštenju.

XS
SM
MD
LG