Linkovi

Učiteljica iz Virdžinije evakuisala decu iz učionice nakon što je upucao šestogodišnjak


Policajac ispred osnovne škole Ričnek, 6. januar 2023.
Policajac ispred osnovne škole Ričnek, 6. januar 2023.

NJUPORT NJUZ - Šestogodišnji dečak, koji je u petak upucao svoju učiteljicu u osnovnoj školi Ričnek u Njuport Njuzu u Virdžiniji, smešten je u privremeni pritvor u medicinskoj ustanovi, saopštila je policija. Učiteljica Ebigejl Zverner je u stabilnom stanju, a policija je okarakterisala kao heroinu, jer je nakon što je ranjena, evakuisala drugu decu iz učionice gde se dogodio incident.

„Ona se postarala da svako od te dece izađe iz učionice, da ona poslednja izađe. I preuzela je na sebe u toj situaciji, nakon što je zadobila ranu od vatrenog oružja, da se pobrine da njeni učenici budu bezbedni", rekao je šef lokalne policije Stiv Dru.

Šestogodišnjak je pištolj uzeo od roditelja, a oružje je ranije legalno kupila njegova majka. Nije još poznato da li će njegovi roditelji biti optuženi za krivično delo.

Pištolj je izvadio iz ranca na času, uperio u učiteljicu i pucao. Ona je pogođena u šaku i grudi. Nakon pucnja, druga žena koja radi u školi utrčala je u učionicu i držala dečaka, dok je Zverner izvela između 16-oro i 20-oro dece napolje, ispričao je Dru.

Kada je policija stigla, našla je pištolj na podu.

„Kako šestogodišnjak zna da koristi vatreno oružje? Ne znam da li bih mogao da vam dam adekvatan odgovor“, rekao je Dru.

Dok su policija i tužioci nastavili sa istragom, prosvetni radnici su obećali da će preispitati bezbednosne protokole.

Nadzornik javnih škola u Njuport Njuzu Džordž Parker rekao je da škola nije bila spremna za situaciju da šestogodišnjak donese pištolj i puca iz njega. Dodao je da je ovo treći put od 1970. godine da dete staro najviše 6 godina puca u školi iz vatrenog oružja.

Do sada su se mere bezbednosti u školama više odnosile na to kako se ponašati ako dođe do aktivne pucnjave, odnosno pokušaja masovnog ubistva, što se događa u američkim školama.

XS
SM
MD
LG