Linkovi

Ruska artiljerija gađa Bahmut


Ukrajinski vojnici u zaklonu tokom ruskog napada na Bahmut, 13. februara 2023.
Ukrajinski vojnici u zaklonu tokom ruskog napada na Bahmut, 13. februara 2023.

Ruske snage bombardovale su ukrajinske trupe i gradove duž linije fronta u istočnom regionu Donjeck, u vreme dok se zapadni saveznici sastaju u Briselu da razmotre slanje dodatnog oružja vladi u Kijevu.

Bahmut, grad u provinciji Donjeck i glavna meta vojske ruskog predsednika Vladimira Putina, nalazi se u vrlo teškoj situaciji.

"Ne postoji kvadratni metar u Bahmutu koji je bezbedan i koji nije u dometu neprijateljske vatre ili dronova", rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko ukrajinskoj nacionalnoj televiziji.

On je dodao da ruska artiljerija gađa mete duže cele linije fronta u Donjecku, koji zajedno sa Luganskom čini Donbas, industrijsko središte Ukrajine.

Ruske snage su ostvarile mali napredak u poslednjih dan-dva u napadu na Bahmut ali se još ne zna da li će grad pasti, izjavio je portparol Saveta Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Odgovarajući na pitanja novinara, on je dodao da u slučaju pada Bahmuta "to neće imati strateški uticaj na ukupni tok rata."

Kako se bliži prva godišnjica ruske invazije, Kremlj je pojačao operacije na širokom potezu u južnoj i istočnoj Ukrajini a očekuje se da pokrene veliku novu ofanzivu.

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene snage u protekla 24 sata odbile napade u pet naselja u Lugansku i šest u Donjecku, uključujući i okolinu Bahmuta. Takođe su odbile napad na grad u regionu Harkova, koji se graniči sa Rusijom na severoistoku Ukrajine.

Britanija je u utorak saopštila da su plaćenici iz grupe Vagner, koji predvode ruski napad na Bahmut, ostvarili manji napredak u severnim predgrađima u protekla tri dana, ali da nisu mnogo napredovali ka jugu.

Bahmut, regionalno čvorište železničkog i drumskog saobraćaja, izdržao je mesece granatiranja i mnoge njegove četvrti su u ruševinama. Od predratne populacije od oko 70.000 ljudi, ostalo je samo oko 5.000 civila, rekao je guverner Kirilenko. Ukrajinska vojska očekuje da će se borbe voditi i na ulicama.

Vlasti se nadaju da će broj ljudi u gradu svesti na minimum i pokušaće da evakuišu ranjene, izjavio je.

Bogdan "Fric", zamenik komandanta ukrajinske 79. desantne brigade, puca iz minobacača ka ruskim položajima na liniji fronta blizu grada Marinka.
Bogdan "Fric", zamenik komandanta ukrajinske 79. desantne brigade, puca iz minobacača ka ruskim položajima na liniji fronta blizu grada Marinka.

Osvajanje Bahmuta bi moglo da pruži Rusiji odskočnu dasku za napredovanje ka dva veća grada u Donjecku - Kramatorsku i Slovjansku, i obezbedi novi zamah Moskvi posle nekoliko meseci pretpljenih gubitaka.

Šef administracije u Donjecku koju je postavila Rusija, Denis Pušilin, kaže da su ukrajinske trupe ušančene u Bahmutu ali da ruske snage napreduju.

"Sasvim nam je jasno da nema šanse da će neprijatelj jednostavno odustati i napustiti svoje položaje bez borbe", izjavio je Pušilin za ruski državni Kanal 1.

Rusija sada kontroliše delove južnih regiona Herson i Zaporožje, uključujući i lokalnu nuklearnu elektranu, skoro ceo Lugansk i više od pola Donjecka, uključujući i regionalnu prestonicu. Uprkos tome što nema punu kontrolu ni nad jednim od četiri regiona, Moskva tvrdi da je ih je sve anektirala.

Ukrajinski zvaničnici takođe kažu da su Rusi pretrpeli velike gubitke oko Vuhledara, grada na oko 150 kilometara jugozapadno od Bahmuta, što se odnosi na poginule vojnike ali i uništene tenkove i oklopna vozila. Agencija Rojters nijie mogla da nezavisno potvrdi te izveštaje.

XS
SM
MD
LG