Linkovi

Izložba fotografija o ratu u Ukrajini: Slike govore mnogo više od reči


Otvaranju izložbe o ratu u Ukrajini "Godina nesalomivosti" prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić
Otvaranju izložbe o ratu u Ukrajini "Godina nesalomivosti" prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre pozdravio je odluku Srbije da se priključi zemaljama koje su u četvrtak u Ujedinjenim nacijama usvojile novu rezoluciju kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu i poziva na prekid sukoba.

Na otvaranju izložbe fotografija “Godina nesalomivosti”, povodom godišnjice rata u Ukrajini, Žiofre je pozvao Srbiju da brže i odlučnije sprovodi reforme i uskladi se sa spoljnom politikom EU.

On se zahvalio i premijerki Ani Brnabić i ministrima u vladi Srbije koji su prisustvovali izložbi i poručio da EU računa na Srbiju da bude uz nju sa ciljem da se uspostavi mir i stabilnost u Evropi:

"Godina nesalomivosti": Izložba povodom godišnjice ruske agresije na Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Želim da naglasim da ovo nije evropsko pitanje, niti je ovo sukob Zapada i Rusije. Ne, ovaj ilegalni rat se tiče svih. Juče su u Njujorku na Generalnoj skupštini UN predstavnici 141. zemlje iz svih delova sveta, iz EU, uključujući i Srbiju ponovo osudili rusku agresiju. I to zato što niko nije bezbedan ako se normalizuje upotreba sile”, rekao je Žiofre i dodao da je potrebno da Rusija odmah zaustavi napade i povuče svoje snage iz Ukrajine.

Dok se to ne dogodi EU će nastaviti da pomaže Ukrajinu kako bi se odbranila, istakao je Žiofre i naglasio da EU prvi put u istoriji isporučila oružje zemlji koja je napadnuta, kao i da će biti odgovornih za ratne zločine koje je Rusija počinila.

Svakog dana Rusija nastavlja da širi laži i izmišljotine. Svakog dana Rusija nastavlja da krši Povelju UN nastojeći da anektira deo Ukrajine. Mi smo ovde danas da pokažemo naše saosećanje sa žrtvama, solidarnost i podršku Ukrajini i Ukrajincima”, rekao je Žiofre i naglasio da će EU nastaviti da pomaže i svoje partnere i susede, među kojima je i Srbija, koji trpe posledice ovog rata.

On je podsetio da je Srbija dobila 165 miliona evra budžetske podrške kako bi se ublažile posledice energetske krize izazvane ruskom agresijom.

Uz podsećanje da agresija Rusije nije počela pre godinu dana, već pre devet godina, ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač je rekao da danas Ukrajince ubijaju oni sa kojima su do juče živeli u istoj državi i govorili isti jezik.

Po njegovim rečima, ukrajinski narod se bori hrabro jer ima snažnu međunarodnu podršku, a izložba fotografija pokazuje hrabrost, patnju, kao i pobedu ukrajinskog naroda.

Otpravnik poslova u ambasadi SAD u Beogradu Džon Ginkel je istakao da je čast, ali i tragedija biti na obeležavanju godišnjice brutalne invazije na Ukrajinu. Kako je rekao – izložene fotografije govore priču koje su mnogo uverljivije od izgovorenih reči.

Ratna tragedija je dovela hiljade Ukrajinaca u Srbiju gde su našli utehu i dobrodošlicu i podršku, rekao je još Ginkel i naglasio da je ova tragedija pokazala je da postoji jedinstvo duha u Evropi, i preko Atlantika, i širom sveta.

Juče je u UN demonstrirano koliko je ujedinjena globalna zajednica i koliko je spremna da osigura da nećemo dozvoliti brutalni rat koji je izbor Vladimira Putina. Svaka država je obezbedila podršku, milijarde dolara i evra da podržimo Ukrajinu u ovom ratu”, istakao je Ginkel i podsetio da je predsednik Džozef Bajden prilikom nedavne posete Kijevu i Varšavi rekao da je Amerika tu na duge staze, da je posvećena ukrajinskoj teritorijalnom integritetu i pobedi u ovom brutalnom ratu.

Po oceni ambasadorke Švedske u Srbiji Anike Ben David, agresija Rusije na Ukrajinu nije samo napad na drugu državu, već i napad na međunarodni poredak i pravo.

Švedska, kao predsedavajuća EU, i njeni partneri iz Unije spremni su da podrže Ukrajinu koliko god treba, jer ona mora pobediti pod svojim uslovima”, rekla je Ben David i naglasila da je Švedska odustala od 200 godina svoje vojne neutralnosti i podnela zahtev za članstvo u NATO, čime je, po njenim rečima, pokazala o kakvim se tektonskim promenama radi.

Na izložbi u Dorćol placu prikazane su fotografije fotoreportera iz Beograda Amira Hamzagića i fotografije Ministarstva inostranih poslova Ukrajine.

XS
SM
MD
LG