Linkovi

Peking: SAD da promene stav ili "rizikuju sukob"; Vašington: Ne težimo konfliktu


Kineski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare u Pekingu, 7. marta 2023.
Kineski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare u Pekingu, 7. marta 2023.

PEKING - SAD bi trebalo da promene svoj „iskrivljeni“ stav prema Kini ili će uslediti sukob i konfrontacija, rekao je u utorak kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

SAD su se angažovale na obuzdavanju Kine, a ne u fer takmičenju zasnovanom na pravilima, rekao je ministar spoljnih poslova, koji je donedavno bio ambasador Kine u Vašingtonu.

„Percepcija SAD o Kini je ozbiljno iskrivljena. Amerika smatra Kinu svojim primarnim rivalom i najznačajnijim geopolitičkim izazovom. I to je kao kada uđete u pogrešan voz".

U reagovanju na izjavu kineskog ministra, iz Bele kuće je saopšteno da Vašington ne želi konflikt i da ne vidi promene u odnosima SAD i Kine.

"Težimo strateškoj konkurenciji sa Kinom, ne konfliktu. Cilj nam je da se takmičimo i da u tome pobedimo, ali apsolutno želimo da se zadržimo na tom nivou", poručio je portpartol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je dodao da SAD poštuju politiku "jedne Kine" i da ne žele promenu statusa kvo kada je reč o Tajvanu. Takođe je pozvao Kinu da ne šalje vojnu pomoć Rusiji da bi je podržala u ratu u Ukrajini.

Odnosi između dve supersile su godinama bili napeti zbog brojnih pitanja, uključujući Tajvan, trgovinu i rat u Ukrajini, ali su se pogoršali prošlog meseca nakon što su SAD oborile balon - za koji tvrde da je kineski špijunski.

SAD kažu da ne traže sukob, ali Ćin smatra da to u praksi znači da Kina ne treba da odgovori na klevete ili napade i da je to "jednostavno nemoguće".

"Ako Amerika ne zakoči i nastavi pogrešnim putem, ne postoje zaštitne ograde koje će sprečiti iskakanje iz šina, što će značiti konflikt i konfrontaciju - i ko će onda snositi katastrofalne posledice?", poručio je kineski šef diplomatije.

Američki zvaničnici često govore o uspostavljanju "zaštitnih ograda" u bilateralnim odnosima, kako bi se sprečilo da tenzije eskaliraju u krize.

Ćin je uporedio kinesko-američko takmičenje sa trkom između dvoje olimpijaca.

„Ako jedna strana, umesto da se fokusira na davanje maksimuma, uvek pokušava da saplete drugu, onda ovo nije fer takmičenje“.

Diplomatija "vukova ratnika"

Ćin je na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je ministar govorio o kineskoj diplomatiji "vukova ratnika" usvojenoj 2020.

„Kada šakali i vukovi blokiraju put, a gladni vukovi nas napadaju, kineske diplomate moraju da plešu sa vukovima i štite i brane naš dom i zemlju“, rekao je on.

Ćin je takođe rekao da „nevidljiva ruka“ eskalira rat u Ukrajini „kako bi služila određenim geopolitičkim agendama“, ne precizirajući na koga misli.

On je ponovio poziv Kine na dijalog za okončanje rata.

Kina je prošle godine, pred početak rata u Ukrajini, sklopila partnerstvo bez ograničenja sa Rusijom. Peking je podržao stav Moskve da je NATO kriv za izazivanje rata.

Kina je odbila da osudi invaziju i žestoko je branila svoj stav prema Ukrajini, uprkos kritikama Zapada. Takođe je demantovala optužbe SAD da razmišlja o snabdevanju Rusije oružjem.

Ćin je rekao da Kina mora da unapredi svoje odnose sa Rusijom kako svet postaje turbulentniji. Nije precizirao da li će kineski predsednik Ši Đinping posetiti Rusiju u skorije vreme.

XS
SM
MD
LG