Linkovi

SAD ubrzavaju isporuku tenkova Ukrajini


ARHIVA: Američki tenkovi Ejbrams u vojnoj vežbi NATO-a Kristalna Strela u Adažiju u Letoniji, 2021.
ARHIVA: Američki tenkovi Ejbrams u vojnoj vežbi NATO-a Kristalna Strela u Adažiju u Letoniji, 2021.

SAD će ubrzati isporuku tenkova Ejbrams Ukrajini, pošto je u Pentagonu odlučeno da se pošalju modernizovani stariji model, koji posle remonta može da bude spreman ranije, kako bi tenkovi stigli u ratnu zonu do jeseni, saopšteno je iz Sekretarijata za odbranu u utorak.

Prvobitni plan bio je da se Ukrajini pošalje 31 noviji model tenka - M1A2 Ejbrams - čija bi proizvodnja i isporuka trajali godinu do dve. Međutim, zvaničnici kažu da je doneta odluka da se, posle remonta, pošalje starija verzija M1A1, iz skladišta američke vojske. Zvaničnici navode i da će ukrajinski vojnici lakše naučiti kako da koriste i održavaju Ejbrams M1A1, dok nastavljaju da pružaju otpor ruskoj invaziji.

“Ideja je da ovo važno sredstvo za borbu bude u rukama Ukrajinaca što je pre moguće", izjavio je brigadni general Pet Rajder, portparol Pentagona.

Bajdenova administracija u januaru je objavila da će poslati tenkove u Ukrajinu - nakon što je mesecima insistirala na tome da su suviše komplikovani i suviše teški za upravljanje i održavanje. Odluka je bila deo šireg političkog manevra koji je otvorio vrata Nemačkoj da saopšti da će poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, i omogućio Poljskoj i drugim saveznicama Ukrajine da učine isto.

Na konferenciji za novinare u Pentagonu, Rajder je izjavio da će tenkovi proći remont i biti spremni za bitku u Ukrajini, ali je odbio da kaže gde će se taj posao obavljati.

Takođe nije poznato kada će SAD početi da obučavaju ukrajinske vojnike kako da koriste, održavaju i popravljaju tenkove. Ideja je da se obuka vojnika održi u isto vreme kad i remont tenkova, tako da i jedni i drugi budu spremni za bitku u isto vreme, kasnije ove godine, izjavili su američki zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Pentagon će takođe morati da se postara da ukrajinske snage imaju adekvatan lanac snabdevanja kako bi mogli da dobiju sve potrebne delove da bi mogli da nastave da koriste tenkove.

Na pitanje o vremenu isporuke tenkova, Rajder je rekao da su Ejbrams tenkovi deo srednjoročne i dugoročne vojne podrške koju SAD pružaju Ukrajini.

Ruske i ukrajinske snage do sada su bile pretežno izjednačene, razmenjujući kontrolu nad manjim delovima teritorije tokom zime. Najžešće bitke vode se u istočnom regionu Donjeck, gde Rusija nastoji da osvoji grad Bahmut, gde je suočena sa žestokom ukrajinskom odbranom. Međutim, očekuje se da će obe strane pokrenuti intenzivniju ofanzivu na proleće.

XS
SM
MD
LG