Linkovi

Najmanje 38 mrtvih u požaru u centru za migrante u Meksiku


Reakcija jedne od migrantkinja u centru u Siudad Huarezu
Reakcija jedne od migrantkinja u centru u Siudad Huarezu

SIUDAD HUAREZ -Najmanje 38 migranata iz Centralne i Južne Amerike poginulo je u požaru koji je izbio u centru za zadržavanje migranata u gradu Siudad Huarez na severu Meksika. Požar je navodno izazvan tokom protesta zbog deportacija, saopštili su zvaničnici.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da vlasti veruju da je požar izbio jer su neki migranti zapalili dušeke u znak protesta - nakon što su otkrili da će biti deportovani.

"Nisu mislili da će to izazvati ovu strašnu tragediju", rekao je Lopez Obrador na konferenciji za novinare, napominjući da je većina migranata u objektu bila iz Centralne Amerike i Venecuele.

Požar je jedna od najsmrtonosnijih migrantskih tragedija proteklih godina i desio se u trenutku kada se SAD i Meksiko bore sa rekordnim brojem ilegalnih prelazaka granice.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, koji izgleda kao bezbednosni snimak iz centra, vidi se plamen u delu ćelije koji se puni dimom dok muškarci očajnički udaraju po rešetkama zaključanih vrata.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost snimka, dok meksički Nacionalni institut za migracije, koji vodi centar, nije odgovorio na zahtev za komentar.

Nisu objavljena imena poginulih, a zvaničnici Hondurasa potvrdili su da je poginulo 13 njihovih državljana.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard rekao je da je obavešten da su "direktno odgovorni" predati kancelariji državnog tužioca koja istražuje incident.

Aktivisti su često izražavali zabrinutost zbog loših uslova i prenatrpanosti pritvorskih centara kako se broj migranata povećavao.

„Ovakvi događaji su užasan primer zašto organizacije rade na ograničavanju ili eliminisanju centara u Meksiku“, rekla je Grečen Kuner, direktorka Meksičkog Instituta za žene u migracijama.

Bdenje ispred Nacionalnog instituta za migracije u Siudad Huarezu
Bdenje ispred Nacionalnog instituta za migracije u Siudad Huarezu

Portparol UN Stefan Dužarik je u saopštenju naveo da je Generalni sekretar UN pozvao na "temeljnu istragu" tragičnog događaja.

Poslednjih nedelja povećan je broj migranata u meksičkim pograničnim gradovima dok vlasti pokušavaju da obrade zahteve za azil koristeći novu aplikaciju američke vlade.

Mnogi migranti smatraju da proces traje predugo.

Meksički zakon o migracijama kaže da migranti mogu biti zadržani 15 dana pod normalnim okolnostima, iako je Vrhovni sud ocenio da je to predugo i da migrante ne treba držati u centrima duže od 36 sati.

Bajdenova administracija istovremeno pokušava da ograniči priliv migranata iz Centralne i Južne Amerike u SAD.

XS
SM
MD
LG