Linkovi

Predsednik Skupštine Kosova: Nemamo obavezu da formiramo ZSO


Predsednik Skuptšine Kosova Glauk Konjfuca
Predsednik Skuptšine Kosova Glauk Konjfuca

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je da Kosovo nema obavezu da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), ukoliko Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, prenosi FoNet.

"Mislim da je sporazum izgrađen na dva koloseka, prvi kolosek je de fakto priznanje Srbije, dok je drugi kolosek Zajednica koju su prihvatile prethodne kosovske vlade i prethodna većina 2013. godine", kazao je Konjufca, inače član vladajuće stranke premijera Aljbina Kurtija, Samoopredeljenje.

Obaveza Kosova da formira Zajednicu srpskih opština definisana je u Briselskom sporazumu 2013. godine, kao i u evropskom predlogu koji su prihvatili kosovki premijer i srpski predsednik 27. februara, i aneksu za primenu tog predloga koji je dogovoren pre mesec dana u Ohridu.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je stvaranje Asocijacije srpskih opština na Kosovu "test mogućnosti da se sporazum postigne, a zatim i sprovede", prenosi FoNet.

"Ne možete očekivati od javnosti da veruje u međunarodne sporazume ukoliko se ne sprovode ni posle 10 godina. Apsolutno smo posvećeni formiranju Asocijacije srpskih opština", rekao je Hil novinarima nakon posete Skupštini Srbije, uz ocenu da su opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu ključne za ostvarenje napretka

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike da očekuje da do narednog sastanka na visokom nivou u Briselu, 2. maja, bude iznet predlog kosovske vlade za formiranje ZSO.

Konjfuca, međutim, kaže da "ne veruje da će 2. maja biti prihvaćena neka nova verzija ZSO", prenosi FoNet.

"Formiran je upravljački tim koji je već jednom dao predlog kako treba da izgleda ZSO i ta ponuda nije prihvaćena, a sada ću ponuditi drugu. Ne isključujem mogućnost da neće funkcionisati ni ovaj drugi predlog, s obzirom na sastav ovog rukovodećeg tima, koji čine i srpski poslanici, što je neprihvatljivo za Kosovo", rekao je Konjfuca.

On je dodao da misli da, ako se ponudi nacrt koji je u skladu sa interesima Srbije, da je najbolje za Kosovo da "razreši ovaj upravljački tim".

Premijer Kosova Aljbin Kurti nedavno je izjavio da se ne mogu izbeći ranije postignuti sporazumi sa Srbijom, ali i da će se pobrinuti da ZSO ne bude treći nivo vlasti na Kosovu. Vlada Kosova tvrdi da ZSO nije u skladu sa Ustavom jer je monoetnička zajednica.

XS
SM
MD
LG