Linkovi

Više od 20 poginulih u ruskim napadima širom Ukrajine


Spasioci izvlače telo iz srušene zgrade u gradu Uman
Spasioci izvlače telo iz srušene zgrade u gradu Uman

U ruskim vazdušnim udarima širom Ukrajiine, uključujući i Kijev, poginula je najmanje 21 osoba. Ovo su i najveći udari u poslednja dva meseca, dok se Ukrajina sprema na kontraofanzivu protiv Rusije.

Najmanje 19 civila je poginulo u Umanu, uključujući i decu, a devet osoba je prebačeno u bolnicu, rekao je regionalni guverner.

U gradu Dnjepru na jugoistoku zemlje, projektil je pogodio kuću i ubio dvogodišnje dete i 31-godišnju ženu, rekao je regionalni guverner Sergej Lisak. U napadu su povređene i tri osobe.

Prestonicu Kijev takođe su potresle eksplozije, a zvaničnici su saopštili da su jedinice PVO uništile 11 projektila i dva drona.

„Spasioci će raditi dok se ne uvere da niko nije ostao pod ruševinama“, napisao je predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru. „Ruski teror možemo pobediti samo zajedno - snavbdevanjem Ukrajine oružjem, najstrožim sankcijama terorističkoj državi, pravednim kaznama za ruske ubice".

Iz Kijeva je u petak saopšteno da je "skoro pokrenut veliki kopneni napad kako bi se povratila okupirana teritorija". Ukrajina se sprema za kontranapad uz pomoć stotina zapadnih tenkova i oklopnih vozila, na teritoriji koju je Rusija anektirala - što je oko petine ukupne teritorije.

"Čim bude Božje volje, dobrih vremenskih uslova i odluke komandanata, krećemo", kazao je ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov.

Dodaje da je Ukrajina skoro skroz spremna da krene u napad, a da će novo oružje biti "gvozdena pesnica".

Nije bilo jasno šta je Rusija ciljala u napadima u petak.

Ukrajinski nacionalni operater elektro mreže, Ukrenergo, rekao je da napad nije oštetio energetsku infrastrukturu.

Kijev tvrdi da napadi na gradove daleko od linija fronta nemaju vojnu svrhu osim zastrašivanja i povrede civila, što je ratni zločin.

XS
SM
MD
LG