Linkovi

Đaci u školi u Beogradu sedam dana posle masakra, roditelji uputili zahteve državi


Povratak dece u OŠ "Vladislav Ribnikar" sedam dana posle masovnog ubistva
Povratak dece u OŠ "Vladislav Ribnikar" sedam dana posle masovnog ubistva

BEOGRAD - Osnovna škola "Vladislav Ribnikar", u kojoj se pre sedam dana dogodilo masovno ubistvo, u sredu je ponovo otvorena za đake. Kako prenose mediji, nastave nije bilo, već samo razgovora sa đacima koji su bili spremni da dođu u školu. Roditelji stradale dece iz odeljenja VII/2 uputili su sedam zahteva nadležnima u vezi sa daljim razvojem situacije i dali joj rok od nedelju dana da na njih odgovori.

Maloletni K.K., učenik sedmog razreda, u sredu 3. maja ubio je u školi osmoro đaka i čuvara, i ranio još šestoro đaka i nastavnicu. Prema poslednjim zvaničnim informacijama, jedna devojčica smeštena u dečjoj bolnici u Tiršovoj je i dalje u teškom stanju.

RTS javlja da su roditelji obavešteni o otvaranju škole u utorak uveče i-mejlom, i da im je rečeno da mogu da budu sa decom u školi ako ima potrebe. Deci i roditeljima će na raspolaganju biti i psiholozi. Do kraja nedelje, prisustvo dece u školi će polako biti produžavano, a do kraja ove nedelje bi trebalo da se znaju planovi za sledeću.

Ulaz u školu i dalje obezbeđuje policija, a policajci su raspoređeni i u ostalim školama u Srbiji, ranije je saopštio MUP.

Ispred ulaza u školu, u ulici Svetozara Markovića, uklonjeni su sveće, cveće i dečje igračke koje su građani ostavljali od 3. maja, dok je u ulici Kralja Milutina to i dalje ostalo da stoji, javlja FoNet.

Policija ispred ulaza u OŠ "Vladislav Ribnikar", 4. maj 2023.
Policija ispred ulaza u OŠ "Vladislav Ribnikar", 4. maj 2023.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić izjavio je da su stručnjaci rekli da deca treba što pre da se vrate nakon što se završi vreme sahrana. On je za RTS kazao da je fokus trenutno nije na nastavi, već pitanjima koja deca imaju, i da će časovi početi kada đaci budu spremni na to.

Sedam zahteva roditelja upućenih državi

Kako javlja televizija Nova S, roditelji učenika odeljenja VII/2 osnovne škole "Vladislav Ribnikar" uputili su državi sedam zahteva i dali rok od sedam dana da se na njih odgovori.

Predstavnik Saveta roditelja Igor Đorđević rekao je za Novu S da iza zahteva roditelja učenika VII/2 stoji ceo Savet.

Roditelji traže da se uradi rekonstrukcija događaja, da saznaju kako se masakr dogodio, kako teče istraga i u kojoj je fazi. Traže i stručno objašnjenje šta će biti sa K.K. i u kom statusu su njegovi roditelji jer se deca plaše da će biti na slobodi.

Roditelji zahtevaju da sa učenicima odeljenja VII/2 radi tim eksternih psihologa i psihijatara, bez učešća školskih pedagoga i psihologa, radi objektivnosti, i da o programu rada sa decom budu obavešteni napismeno.

Jedan od zahteva je i da se za odeljenje VII/2 , ako se odluči da se nastavi školska godina, pronaše druga učionica i da ne ulaze u školu na veliki ulaz.

Sveće i cveće za žrtve masakra u školi "Vladislav Ribnikar"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Đorđević kaže da se traži i kompletno renoviranje škole od 1. septembra i da roditelji pružaju punu podršku nastavnicima.

Poslednji zahtev na spisku je da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima iz VII/2 i slike dece i roditelja, i da budu sankcionisani.

„Ovaj dopis je poslat MUP-u, tužilaštvu i svim ostalim nadležnim organima. Samo tražimo da se ne ćuti i da budemo informisani šta se dešava po ovim pitanjima“, rekao je Đorđević.

Odložena komemoracija đacima

Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" saopštila je da je odložena komemoracija tragično nastradalima u toj školi, a datuim održavanja će biti naknadno saopšten, prenosi FoNet.

Komemoracija je planirana za sredu u 18 sati u Skupštini grada Beograda, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

"Poštujući želju roditelja tragično nastradale dece, škola obaveštava javnost da se najavljena komemoracija odlaže, a o vremenu i mestu održavanja javnost će biti obaveštena", navodi se u obaveštenju Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

U toku predaja oružja MUP-u

Vlada Srbije usvojila je nekoliko mera u vezi sa vatrenim oružjem, nakon dva masovna ubistva. Jedna od mera je i dobrovoljna predaja neregistrovanog oružja MUP-u, za koju je dat rok od 8. maja do 8. juna, i zaprećene visoke kazne ako se to ne učini.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na Instagramu da je u prva dva dana predato 3.000 komada oružja, 125.000 komada municije i 150 minsko-eksplozivnih naprava.

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je polovina predatog oružja bilo ono u legalnom posedu.

Ona je dodala da je prvog dana kampanje predato oko 800 komada oružja iz legalnog poseda, da je oko 200 vraćeno nakon smrti lica koje je vlasnik oružnog lista, kao i da je bilo oko 400 minsko-eksplozivnih naprava i drugih komada oružja za koje se ni ne može dobiti oružni list, odnosno zabranjeno ih je imati.

Policija je građanima ponudila opciju da sami dođu i predaju oružje, ili da policajci dođu na njihovu adresu i organizuju transport oružja.

XS
SM
MD
LG