Linkovi

Velika porota optužila Džeka Tešeru za odavanje tajnih vojnih dokumenata


ARHIVA - Džek TešerA, optuženi pripadnik nacionalne garde vazduhoplovnih snaga (Foto: Social Media Website/via Reuters)
ARHIVA - Džek TešerA, optuženi pripadnik nacionalne garde vazduhoplovnih snaga (Foto: Social Media Website/via Reuters)

Federalna velika porota optužila je Džeka Tešeru, pripadnika nacionalne garde vazduhoplovnih snaga, za odavanje tajnih vojnih dokumenata na internetu – saopštio je američki Sekretarijat za pravosuđe.

Optužnica protiv Tešere sastoji se od šest tačaka i obuhvata namerno zadržavanje i prenošenje poverljivih informacija u vezi sa nacionalnom odbranom, navodi se u saopštenju.

Optužba za to krivično delo predviđa kaznu do 10 godina zatvora, tri godina nadzora nakon izlaska na slobodu i novčanu kaznu do 250.000 dolara, ukazao je Sekretarijat za odbranu.

Tešera je uhapšen pod sumnjom da je počinio jedno od najtežih krivičnih dela u oblasti bezbednosti u poslednjih trinaest godina – odnosno od 2010. kada se na Vikiliksu pojavilo više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

Priveden je u aprilu kada je postalo jasno da je poverljive zapise objavio u aplikaciji Diskord. To je iniciralo zabrinutost u javnosti – zbog toga što nije radilo o visokopozicioniranom pripadniku američke obaveštajne zajednice.

Ubrzo posle njegovog hapšenja suspendovana su dvojica dva komandanta njegove jedinice.

Tešera se nalazi u pritvoru pošto su tužioci prezentovali dokaze koji potvrđuju da je u prošlosti upućivao nasilne i rasističke pretnje, kao i da je imao pristup arsenalu oružja. Takođe, kako su ukazali, predstavlja rizik od deljenja osetljivih informacija sa stranim zemljama.

Tajna dokumenta čiji je sadržaj odao pružila su širok spektar visoko poverljivih informacija o saveznicima i protivnicima, sa detaljima u rasponu od ukrajinske protivvazdušne odbrane do izraelske špijunske agencije Mosad.

XS
SM
MD
LG