Linkovi

Francuska: Uhapšeno 875 osoba, povređeno 200 policajaca, Makron za širenje nereda krivi društvene mreže


Protest u Parizu (Foto: AP /Aurelien Morissard)
Protest u Parizu (Foto: AP /Aurelien Morissard)

PARIZ - U trodnevnim neredima u Francuskoj, koji su izbili nakon što je policija ubila tinejdžera, uhapšeno je ukupno 875 osoba, povređeno 200 policajaca, naveli su nadležni. Zgrade i vozila su spaljivani, a prodavnice pokradene.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen naredio je raspoređivanje 45.000 policajaca na ulice u pokušaju da uguši nemire. On je od lokalnih vlasti zatražio da obustave autobuski i tramvajski saobraćaj od 9 uveče u petak u celoj Francuskoj.

"Računam na vaše neverovatni trud", napisao je ministar vatrogascima i policajcima.

Francuski predsednik Emanuel Makron apelovao je da na roditelje njihova deca tinejdžeri ostanu kod kuće da kako bi se zaustavili protesti širom Francuske i okrivio je socijalne medije da podstiču nasilje. Nakon drugog vanrednog sastanka sa ministrima, Makron je rekao da socijalne mreže igraju "ogromnu ulogu" u širenju nereda.

Premijerka Elizabet Born poručila je da će biti razmotrene "sve opcije" za ponovno uspostavljanje reda i mira.

Radnici popravljaju semafore i odvoze zapaljena vozila (Foto: AFP/Philippe LOPEZ)
Radnici popravljaju semafore i odvoze zapaljena vozila (Foto: AFP/Philippe LOPEZ)

Nasilje je izbilo u Marseju, Lionu, Tuluzu i Lilu, kao i delovima Pariza, uključujući predgrađe radničke klase Nanter, gde je 17-godišnji Nahel M., alžirsko -marokanskog porekla, ubijen pošto ga je policija zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja.

Makron je do sada isključivao mogućnost proglašenja vanrednog stanja.

Premijerka je nazvala je nasilje "nepodnošljivim i neoprostivim" i ponovila svoju podršku policiji i vatrogascima koji su "hrabro obavljali svoje dužnosti".

Ministar saobraćaja Klement Bon rekao je da će javni prevoz u regionu Pariza biti ozbiljno poremećen u petak i da ne isključuje prevremeno zatvaranje mreže. Dvanaest autobusa je zapaljeno i uništeno preko noći na severu Pariza.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju brojne požare zapaljene širom zemlje, uključujući i zapaljen tramvaj u istočnom gradu Lionu.

U Nanteru na zapadnoj periferiji Pariza, demonstranti su palili automobile, zabarikadirali ulice i gađali policiju nakon komemorativnog skupa za ubijenog tinejdžera.

Smrt Nahela M. podstakla je dugogodišnje pritužbe na policijsko nasilje i sistemski rasizam unutar policije.

Policajac, koji je prema rečima tužilaca priznao da je ispalio smrtonosni hitac u tinejdžera, u četvrtak je stavljen pod formalnu istragu zbog ubistva i nalazi se u pritvoru. Njegov advokat, međutim, tvrdi da nije hteo da mu puca u grudi, već u nogu, i da nije nameravao da ga ubije.

Marš demonstranata u predgrađu Pariza, Nanteru, 29. jun 2023.
Marš demonstranata u predgrađu Pariza, Nanteru, 29. jun 2023.

Ovi neredi su oživeli sećanja na 2005. godinu, kada su trajali tri nedelje i primorali tadašnjeg predsednika Žaka Širaka da proglasi vanredno stanje.

Talas nasilja je tada izbio u predgrađu Pariza i proširio se na ostatak Francuske, a razlog je bila smrt dvojice mladića koji su stradali od strujnog udara u trafo stanici, u koju su pobegli da bi se sakrili od policije.

XS
SM
MD
LG