Linkovi

Američka ambasadorka ponovo obišla Gerškoviča


ARHIVA - Privedeni američki novinar Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi (Foto:/Dmitry Serebryakov)
ARHIVA - Privedeni američki novinar Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi (Foto:/Dmitry Serebryakov)

Američkoj ambasadorki u Rusiji Lin Trejsi u ponedeljak je dozvoljen pristup pritvorenom novinaru Vol strit žurnala Evanu Gerškoviču. Riječ je o drugoj posjeti ambasadorke od kako je Gerškovič pritvoren u martu po optužbama za špijanužu koje je odbacio.

Američka ambasada potvrdila je vijest o posjeti. Trejsi se Gerškovičem sastala u zatvoru Lefortovo u Moskvi, što je prvi put da je zvaničnicima američke ambasade odobren konzularni pristup od 17. aprila, saopšteno je iz Stejt departmenta.

"Ambasadorka Trejsi je prenijela da je gospodin Gerškovič dobrog zdravlja i da je i dalje jak, uprkos okolnostima. Očekujemo od ruskih vlasti da nastave da obezbjeđuju konzularni pristup", saopštio je portparol Stejt departmenta.

Sudija je prošlog četvrtka odbacio zahtjev da se Gerškovič pusti iz zatvora u Moskvi do početka suđenja. Američka ambasadorka optužila je Rusiju za "diplomatiju držanja taoca".

Rusija tvrdi da je Gerškovič uhapšen dok je pokušavao da dođe do vojnih tajni u ruskom gradu Jekaterinburgu, ali nije iznijela informacije kojim bi potkrijepila optužbe. Vol strit žurnal takođe je odbacio optužbe protiv svog novinara.

Dnevnik nije prenio detalje sastanka Trejsi i Gerškoviča, dok Stejt department nije odgovorio na zahtjev agencije Rojters za komentar. Američka ambasadorka se poslednji put sastala sa Gerškovičem u aprilu, nakon njegovog hapšenja 29. marta.

Rusija je u prošlosti pristajala na razmjenu zarobljenika sa SAD- Prošle godine je oslobodila poznatu košarkašicu Britni Grajner, osuđenu po optužbama za posjedovanje narkotika, u zamjenu za osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta.

Moskva je saopštila da ne može da bude razmjene u slučaju Evana Gerškoviča dok se ne donese presuda. Još nije poznato kad suđenje počinje.

Odnosi Rusije i SAD su na najnižem nivou poslednjih više od 60 godina zbog ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG