Linkovi

Ranjeni ukrajinski vojnik na lečenju u Njujorku


Mihail Nalivajko, borac ukrajinskih vazduhoplovnih snaga
Mihail Nalivajko, borac ukrajinskih vazduhoplovnih snaga

Mihail Nalivajko, borac ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, izgubio je desnu nogu u napadu na svoju jedinicu. Njegove povrede nisu uspevale da se zaleče dok ga neprofitna organizacija nije dovela u Sjedinjene Države na medicinsku negu.

U oktobru 2022. godine, desna noga mu je razneta u borbi. Druga se ozbiljno inficirala.

Borac 79. brigade Ukrajinskih vazduhoplovnih snaga proveo je više meseci u bolnici u Kijevu, gde su se njegove povrede nogu opirale tretmanu. Konačno, neprofitna organizacija pod nazivom “Oživljeni vojnici Ukrajine”, dovela ga je u Sjedinjene Države na dalju medicinsku negu.

“Imao sam 23 operacije bez rezultata. Tražio sam od lekara da amputira drugu nogu, mislio sam da ću brže dobiti dve proteze nego da čekam da mi noga ozdravi", kaže on.

Lekari u Njujorku bore se da mu spasu nogu. Pre rata, on je živeo u Mikolajivu i radio kao barmen. Kada je predsednik Volodimir Zelenski objavio mobilizaciju, zgrabio je ranac i krenuo u vojni komesarijat da se prijavi. Sada su američki lekari ugradili titanijumsku čašicu u njegovu nogu i nadaju se oporavku.

Kim Braun je medicinska sestra koja se brine o njemu:

“On utiče tako da prosto želim da dođem na posao. On je tako sladak momak. Odlični maniri, divan čovek. Velika duša. Nadamo se da će mu biti bolje i da će otići kući, to je cilj.”

Poreklom Ukrajinka, Irina Vaščuk Disipio, predsednica organizacije “Oživljeni vojnici Ukrajine”, pomaže ukrajinskim borcima od 2014. godine.

“Od 2015, uspeli smo da dovedemo u SAD preko 70 vojnika. Teško je pratiti ljude jer je to dug proces. Ove godine smo doveli 23 vojnika u Ameriku, u različite gradove i bolnice", kaže Disipio.

Ta neprofitna organizacija prikuplja sredstva i za pomoć vojnicima u Ukrajini. Jedan od njihovih centara radi u Irpinu, a drugi se gradi u Lavovu. U SAD su aktivni u Čikagu, Bostonu, Filadelfiji i Orlandu, na Floridi.

“Našli smo Mihaila u kijevskoj vojnoj bolnici, ima komplikovan slučaj. Amputacija jedne noge i spašavanje druge od amputacije", dodaje ona.

Iz Njujorka, Nalivajko će biti prebačen na kliniku u Orlandu, gde će dobiti svoje proteze. I kada se vrati u normalu, vratiće se u Ukrajinu i nastaviti svoj posao kao operater drona.

XS
SM
MD
LG