Linkovi

Temperatura u Finiksu već mesec dana iznad 43 stepena


Rekordne temperature u Finiksu ovog leta
Rekordne temperature u Finiksu ovog leta

FINIKS - U glavnom gradu Arizone temperatura je već 31 dan zaredom oko 43,3 stepena Celzijusa, dok su i u drugim delovima te države zabeleženi novi temperaturni rekordi.

Jul je bio toliko topao da su naučnici predvideli da će biti najtopliji mesec ikada. Svetska meteorološka organizacija i Služba za klimatske promene EU proglasile su jul rekordno toplim.

Istorijska vrelina počela je u junu na jugozapadu SAD, i proširila se preko Teksasa, Nju Meksika i Arizone u pustinju Mohave u Kaliforniji gde trenutno bukte šumski požari.

Na jugu te države vatrogasci se bore sa još jednom stihijom zbog koje je stanovništvo evakuisano.

Požar je izbio i u udaljenom područku kanjona Keraters, a plamen u nekim delovima dostiže visinu i do 6 metara. Procenjuje se da je izgorelo oko 284 kvadratnih kilometara na granici sa Nevadom. Vatra ne preti objektima trenutno, ali i vatrogasci ne uspevaju da je stave pod kontrolu.

U okrugu Riversajd stanovištvo je evakuisano zbog požara koji je zahvatio 8,8 kvadratnih kilometara teritorije.

A u mestu Barbenk blizu Los Anđelesa, gde su takođe veoma visoke temperature, medved je pronađen u bazenu jedne kuće.

U vrelom talasu širom SAD stradale su desetine ljudi, a najviše su u opasnosti siromašni koji nemaju pristup klimatizovanim prostorijama.

"Jednostavno rečeno - vrelina ubija. Kada vreli talas počne, prve žrtve se dese u roku od 24 sata", kaže Kristi Ebi sa Univerziteta u Vašingtonu.

U Finiksu se očekuju oluje koje bi mogle malo da spuste temperaturu, ali će to biti kratkog daha jer se prognozira da se već od srede temperatura popne i na 46 stepeni.

U Finiksu su rekordne temperature i noću - već 16 noći zaredom nisu išle ispod 32,2 stepena.

Ekstremne vrućine su zabeležene i na istoku SAD, gde je su u nekim mestima takođe registrovane rekordne temperature.

XS
SM
MD
LG