Linkovi

Brnabić: Pismo političara iz Evrope i SAD dokaz da Kurti ima podršku


Predsesdnica Vlade Srbije Ana Brnabić, arhiva
Predsesdnica Vlade Srbije Ana Brnabić, arhiva

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na pismo političara iz SAD i Evrope, u kojem traže od Zapada da pooštri politiku prema Srbiji, ocenom da je reč o dokazu da kosovski premijer Aljbin Kurti ima podršku za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Poslanici američkog Kongresa, članovi parlamenta Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih evropskih zemalja, apelovali su u zajedničkom pismu na šefove diplomatija EU, SAD i Velike Britanije da promene politiku prema Srbiji jer aktuelna ne funkcioniše i da počnu sa oštrijim pristupom.

"Pismo i tvitovi su dobrodošli, jer predstavljaju živi dokaz da Kurti zaista ima punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu, izbegavajući implementaciju postignituih sporazuma (Briselskog, jer odbija da formira Zajednicu srpskih opština više od 10 godina, kao i Ohridskog koji zahteva primenu Briselskog) i kršeći osnovna ljudska prva Srba na Kosovu", napisala je premijerka Srbije na platformi X (Tviteru).

Ona je dodala da "sve što neko treba da zna o demokratiji i vladavini prava na Kosovu je da je od početka ove godine pripadnici „kosovskog bezbednosnog aparata“ upucali šest Srba i da niko nije za to odgovarao“.

Brnabić je napisala da je od početka Kurtijevog mandata 2021. godine uhapšeno 32 Srba i da su neki od njih u pritvoru 20 meseci bez formalnih optužbi.

Prokomentarisala je i navode britanske poslanice Ališe Kerns o švercu oružja na severu Kosova od strane SPC i navela da je KFOR tu izjavu demantovao.

"Uprkos jasnoj izjavi KFOR-a, Kerns nastavlja sa ovim lažima, čak i u ovom pismu. I to je sve što neko treba da zna o pismu", napisala je Brnabić.

Parlamentarci u pismu konstatuju da su bojkot lokalnih izbora na severu Kosova od strane Srba, napad na vojnike KFOR-a i hapšenje trojice kosovskih policajaca „doprineli brzom pogoršanju situacije, što ne samo da preti dijalogu Beograda i Prištine, već i regionalnom miru“.

Pominju i izveštaje o navodnom švercu oružja iz Srbije na Kosovo, kao i skladištenju oružja na severu, i upozoravaju da bi to moglo da dovede do dalje eskalacije.

U pismu se navodi da je Kosovo suverena i funkcionalna demokratija i da „ta činjenica treba da bude osnova buduće zajedničke politike u aktuelnoj krizi“.

Potpisnici apela konstatuju da „Srbija nije dovoljno pritisnuta zbog hapšenja kosovskih policajaca i napada na vojnike KFOR-a, ali da su primili k znanju sankcije koje su SAD nedavno uvele šefu BIA-e Aleksandru Vulinu“.

EU i Stejt department nisu odgovorili na upite Glasa Amerike za komentar povodom ovog pisma.

XS
SM
MD
LG