Linkovi

Policija u Kanzasu na udaru kritika posle upada u novinsku redakciju


Radni sto reporterke Filis Zorn u redakciji nedeljnika Merion Kaunti rekord, odakle su policajci odneli kućište računara (FOTO: AP Photo/John Hanna)
Radni sto reporterke Filis Zorn u redakciji nedeljnika Merion Kaunti rekord, odakle su policajci odneli kućište računara (FOTO: AP Photo/John Hanna)

Više od 30 novinskih kuća i organizacija za slobodu medija osudilo je policijsku raciju na novinsku redakciju u Kanzasu.

U zajedničkom pismu navodi se da se pokazalo da „nema opravdanja“ za takvu vrstu policijske pretrage u američkim medijima.

Policija u okrugu Merion u petak je zaplenila uređaje i drugu opremu tokom racije u kancelariji nedeljnika Merion kaunti rekord (Marion County Record) i pretresla kuću izdavača lista.

U izveštaju koji je objavio Merion kaunti rekord navodi se da je policija zaplenila kompjutere, telefone, server i lične mobilne telefone zaposlenih, na osnovu naloga za pretres.

Pretresen je i dom izdavača Erika Mejera, a policija je uzela računare, telefon i kućni internet ruter.

Mejerova 98-godišnja majka Džoan, koja je bila suvlasnica Rekorda i živela na istoj adresi, kolabirala je i umrla u subotu, prenela je agencija Asošiejted pres.

Erik Mejer, urednik i izdavač novina Merion kaunti rekord (FOTO: AP Photo/John Hanna)
Erik Mejer, urednik i izdavač novina Merion kaunti rekord (FOTO: AP Photo/John Hanna)

Erik Mejer je rekao da za majčinu smrt krivi stres zbog racije u kući.

Zajedničko pismo Komiteta novinara za slobodu štampe i 34 druge novinske organizacije upućeno šefu policije okruga Marion u nedelju dovodi u pitanje zakonitost racije. U pismu se navodi da na osnovu kopije naloga za pretres, izveštaja i javnih izjava policije, „izgleda da nema opravdanja za tako sveobuhvatan i napadan pretres.

„Pretresi i zaplene u redakciji su među najnapadnijim radnjama koje policija može da preduzme u vezi sa slobodom štampe, i one koje potencijalno najviše suzbijaju slobodu govora“, navodi se u zajedničkom pismu.

Mejer je u vlastitim novinama naveo da veruje da je racija izazvana prošlonedeljnom pričom o vlasnici lokalnog restorana.

Gideon Kodi, šef policije, branio je postupak policije mejlu poslatom AP-u nedelju, rekavši da savezni zakon obično zahteva sudski poziv - ne samo nalog za pretres redakcije, ali da postoji izuzetak „kada postoji razlog za verovanje da novinar učestvuje u osnovnom prekršaju.”

U mejlu nije navedeno o kakvom navodnom prekršaju se radi.

Reporteri bez granica (RSF), nevladina organizacija koja se bori za slobodu medija, saopštila je da detalji u nalogu za pretres „ni izbliza ne opravdavaju ovaj jasan prekršaj protiv lokalnih novina“.

„Mediji ne mogu da rade njihov posao ako moraju da se plaše policijske racije svaki put kada dobiju informacije od izvora“, rekao je Klejton Vajmers, direktor američkog biroa RSF.

Zgrada redakcije nedeljnika Merion kaunti Rekord (FOTO: AP Photo/John Hanna)
Zgrada redakcije nedeljnika Merion kaunti Rekord (FOTO: AP Photo/John Hanna)

Mejer je kazao da novine planiraju da tuže policijsku upravu, a možda i druge, nazivajući raciju protivustavnim kršenjem garancije slobode štampe iz Prvog amandmana. Napadi ove vrste na američke redakcije su retki. Otkako je pre šest godina počeo da radi Program za praćenje slobode medija (Press Freedom Tracker), izdato je devet naloga za pretres novinarskih uređaja. Program je zabeležio 194 slučaja sudskih poziva ili naloga za zaplenu novinarskih beleški i uvida poverljive izvore.

XS
SM
MD
LG