Linkovi

UN: Okrutno ugnjetavanje žena i sistematski napadi na slobodu u Avganistanu


Arhiva - Visoki komesar za ljudska prava Folker Turk govori na konferenciji za novinare u kancelarijama UN u Ženevi, 9. decembra 2022.
Arhiva - Visoki komesar za ljudska prava Folker Turk govori na konferenciji za novinare u kancelarijama UN u Ženevi, 9. decembra 2022.

Talibani sprovode sistematske napade na slobodu avganistanskog naroda, a posebno na žene i devojke koje trpe "nemerljivo okrutno" ugnjetavanje, rekao je u utorak šef UN-a za ljudska prava.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Turk naveo je da su ljudska prava u Avganistanu u stanju kolapsa više od dve godine, nakon što su se talibani vratili na vlast i ukinuli institucionalnu zaštitu na svim nivoima.

"Šokantni nivo ugnjetavanja avganistanskih žena i devojaka je neizmerno okrutan", rekao je Turk tokom sastanka Saveta UN za ljudska prava u Ženevi. "Avganistan je postavio razarajući presedan kao jedina zemlja na svetu u kojoj je ženama i devojčicama uskraćen pristup srednjem i visokom obrazovanju", naveo je Turk.

Pošto su advokatice i sutkinje isključenje iz rada ili bavljenja advokaturom, žene i devojke imaju sve manje mogućnosti da dobiju pravnu zaštitu, navodi se u izveštaju.

Talibanski ukazi izazvali su međunarodno negodovanje. Zvaničnici, međi kojima i vrhovni lider Hibatulah Akundžadu, međutim, poručili su drugim zemljama da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Avganistana.

Niko od predstavnika talibanske vlasti nije bio dostupan za komentar na izveštaj UN.

Talibani su uspostavili kontrolu nad Avganistanom 15. avgusta 2021, pošto su se snage Sjedinjenih Država i NATO-a povukle iz zemlje nakon više od dve decenije rata.

Oni su u početku obećavali umereniji pristup nego tokom prethodne vladavine od 1996. do 2001, ali su postepeno ponovo nametnuli svoje radikalno tumačenje islamskog zakona, odnosno šerijata.

XS
SM
MD
LG