Linkovi

Ukrajinski napad na Sevastopolj, ruski napad na luku u Izmailu


Pogled na oštećeni ruski brod nakon ukrajinskog napada na Sevastopolj, Krim, 13. septembra 2023. godine. (Foto: Reuters/Telegram/Crimean Wind)
Pogled na oštećeni ruski brod nakon ukrajinskog napada na Sevastopolj, Krim, 13. septembra 2023. godine. (Foto: Reuters/Telegram/Crimean Wind)

Ruski zvaničnici saopštili su u sredu da je u ukrajinskom raketnom napadu pogođeno brodogradilište na Krimu, delu Ukrajine koji je Rusija aneksirala.

Mihail Razvožajev, ruski guverner lučkog grada Sevastopolja, objavio je fotografiju na Telegramu na kojoj se vide vatra i dim i rekao da su 24 osobe povređene u napadu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ukrajina gađala brodogradilište sa 10 krstarećih projektila i tri bespilotna plovila, a da je ruska protivvazdušna odbrana uništila sedam raketa i sve čamce.

"Potvrđujemo da su pogođeni veliki desantni brod i podmornica. Ne komentarišemo sredstva (korišćena) za napad", rekao je za Rojters zvaničnik ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov, ne dajući više detalja o razmerama štete.

"To je zaista najveći napad na Sevastopolj od početka rata", rekao je Rojtersu telefonom penzionisani kapetan ukrajinske mornarice Andrij Riženko.

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe saopštilo da su u napadu oštećena dva broda koja su bila na popravci.

Ministarstvo je kasnije saopštilo će oštećeni brodovi biti popravljeni i vraćeni u službu, javila je državna novinska agencija RIA.

Još jedan ruski napad na ukrajinske luke

U ukrajinskom regionu Odesa, zvaničnici su rekli da je u napadu ruske bespilotne letelice u sredu na lučki grad Izmail oštećena sama luka, ali i civilna infrastruktura.

Oleh Kiper, regionalni guverner, napisao je na Telegramu da je šest osoba povređeno u napadu.

Izmail je česta meta ruskih udara poslednjih meseci. Tamošnje luke se koriste za izvoz ukrajinskog žita duž reke Dunav.

Ujedinjene nacije su u sredu saopštile da se takvi napadi na civilnu infrastrukturu moraju zaustaviti.

"Današnji udar na ukrajinske luke bio je 21. takav napad od odluke Rusije da okonča Crnomorsku inicijativu pre manje od dva meseca", rekla je humanitarna koordinatorka UN za Ukrajinu Deniz Braun u saopštenju.

"Posledice ovog brutalnog i nemilosrdnog obrasca ruskih napada su katastrofalne za narod Ukrajine i 345 miliona ljudi koji su suočeni sa glađu širom sveta", kazala je ona.

Ostaci još jednog ruskog drona pronađeni u Rumuniji?

Elementi za koje je moguće da pripadaju ruskom dronu identifikovani su na teritoriji Rumunije koja je članica NATO, saopštilo je u sredu ministarstvo odbrane te zemlje, nakon napada ruskih dronova na Izmail u južnoj Ukrajini, odmah sa druge strane granice.

Napadi na ukrajinske rečne luke, samo stotinama metara od rumunske granice, povećali su bezbednosne rizike za NATO čije članice imaju obostranu odbrambenu posvećenost.

Ako se potvrdi, to bi bio treći put da su takvi fragmenti pronađeni na teritoriji Rumunije poslednjih dana.

"Posada helikoptera IAR 330 Puma rumunskog vazduhoplovstva... identifikovala je fragmente koji bi mogli da budu deo drona, raspršeni na površini od nekoliko desetina metara", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Navodi se da su fragmenti viđeni u oblasti gradova Nufarul i Viktorija, u okrugu Tulčea.

Ranije je ministarstvo odbrane saopštilo da su hitne službe primile pozive o mogućim slučajevima pada dronova u tu oblast.

Rečeno je da će dati dodatne detalje kada njegovi timovi sprovedu istragu na terenu.

Prvi oficir Češke: Zapad da se pripremi za dug rat u Ukrajini

Zapad treba da se pripremi za dugi rat u Ukrajini i da se obračuna sa sve više neprijateljskom Rusijom čak i nakon završetka tog rata, rekao je češki vojni načelnik Karel Rehka za Rojters.

Nakon nedelja u kojima su neki zapadni vojni zvaničnici citirani kako su izrazili zabrinutost da se ukrajinska letnja kontraofanziva odvija presporo, načelnik generalštaba je tokom intervjua u češkom vojnom štabu rekao da nije frustriran tempom napretka.

"Ovako izgleda vojna ofanziva", rekao je on. "To nije kao film o Drugom svetskom ratu. Za to je potrebno vreme."

"U ukupnoj slici, mislim da trenutno nema kapaciteta ni na jednoj strani da u skorije vreme postignu svoje krajnje deklarisane ciljeve", rekao je Rehka. "Neće trajati nekoliko nedelja, verovatno će trajati dugo. I važno je da nastavimo da podržavamo Ukrajince dugo vremena".

Rehka, čija je zemlja, članica NATO-a, Ukrajini dala municiju, tenkove, oklopna vozila, raketne bacače i haubice, rekao je da Češka još uvek ima oružje u skladištu koje bi mogla da obezbedi.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG