Linkovi

Tenkovi američke proizvodnje uskoro spremni za borbe u Ukrajini


Arhiva - Američki vojnik hoda ispred borbenih tenkova M1 Ejbrams, nedaleko od Viljnusa, Litvanija, 21. oktobra 2019.
Arhiva - Američki vojnik hoda ispred borbenih tenkova M1 Ejbrams, nedaleko od Viljnusa, Litvanija, 21. oktobra 2019.

Napori Ukrajine da probije odbrambene linije Rusije uskoro bi mogli da budu osnaženi 31 tenkom M1 Ejbrams, američke proizvodnje, čije je dopremanje u tu zemlju prvi put obećano u januaru.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin najavio je predstojeću isporuku američkih tenkova, tokom sastanka 50 nacija Kontakt grupe za Ukrajinu, koju predvode SAD, naglasivši da ta koalicija nastavlja da "pomera nebo i zemlju, kako bi Ukrajina dobila ono što joj je potrebno".

"To će dodati još jedno oklopno oružje koje će se pridružiti onom koje se već nalazi na bojnom polju (nemački tenkovi Leopard)", istakao je on i dodao da su američki tenkovi već u Evropi u da će njihovo dopremanje u Ukrajinu početi narednih dana.

Ukrajinske snage počele su obuku na tenkovima M1 Ejbrams u junu.

A ranije ovog meseca, američki vojni zvaničnici rekli su Glasu Amerike da oko 200 ukrajinskih vojnika nastavlja obuku u Nemačkoj, kako bi održavali spremnost dok tenkovi ne budu bili spremni za isporuku.

Municija

Pored tenkova, SAD Ukrajini takođe obezbeđuju municiju sa osiromašenim uranijumom za tenkove M1 Ejbrams – pancirne granate koje su dizajnirane da unište tenkove sovjetske proizvodnje, poput onih koje je Rusija rasporedila na linije fronta u Ukrajini.

Američki odbrambeni zvaničnici kažu i da imaju mehanizme koji će pomoći Ukrajini da zadrži tenkove na bojnom polju.

"Izgradili smo mnogo napredniju strukturu za održavanje koju ćemo predati Ukrajincima", rekao je Daglas Buš, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara američke vojske za nabavku, logistiku i tehnologiju.

"Učinili smo sve što smo mogli da postavimo uslove za strukturu podrške u Evropi gde ćemo moći da im dopremimo delove za popravku i da im pomognemo u popravci štete u borbi i sličnim stvarima", rekao je Buš novinarima u utorak, govoreći u Pentagonu.

Buš je takođe nastojao da umanji zabrinutost u vezi sa održavanjem tenkova M1 Abrams, koji se smatraju jednim od komplikovanijih oružja koje je do sada dato Ukrajini.

"Ukrajinci su bili izuzetno vešti u održavanju Stajkersa i Bredlija (oklopnih vozila), putem teleodržavanja ili naše indirektne podrške", rekao je on. "Dakle, nadamo se".

I drugi zapadni zvaničnici, poput američkog generala Marka Milija, predsedavajućeg Združenim generalštabom, takođe su našli razlog za nadu, uprkos relativno sporom tempu ukrajinske kontraofanzive.

"Ukrajina nastavlja da namerno, stabilno napreduje u oslobađanju svoje domovine od ruske okupacije", rekao je Mili. "Ukrajina je do danas oslobodila preko 54 odsto teritorije koju je okupirala Rusija i nastavljaju da drže stratešku inicijativu", dodao je.

Ruske trupe

Mili je rekao da Rusija još uvek ima oko 200.000 do 300.000 vojnika u Ukrajini, ali da mnogi od njih nisu dobro obučeni. Upozorio je da napor za njihovim proterivanjem sa ukrajinske teritorije ostaje "teška borba", ali je rekao da je ukrajinska vojska spremna za taj zadatak, čak i ako to znači borbu u zimskim mesecima.

"Rusija je napravila jednu od najvećih strateških grešaka – napala je zemlju koja je bila slobodna i nezavisna i ta zemlja neće odustati dok ponovo ne bude bila slobodna i nezavisna", rekao je on.

Šanse Ukrajine komentarisao je i najviši zvaničnik NATO-a.

"To nije ćorsokak", rekao je Jens Stoltenberg za Rojters na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku. "Ukrajinci dobijaju na snazi. Oni su dobijali, potiskivali Ruse iznova i iznova i nastavljaju da osvajaju zemlju na jugu i istoku", dodao je Stoltenberg.

Pored neposredne isporuke američkih tenkova M1 Ejrams Ukrajini, SAD i njihovi saveznici su spremni da počnu obuku ukrajinskih pilota borbenih aviona F-16 američke proizvodnje koje će donirati Holandija, Danska i Norveška.

Ali u utorak nije bilo govora o tome da se Ukrajini daju rakete većeg dometa koje su njeni zvaničnici tražili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i drugi najviši zvaničnici te zemlje su više puta tražili rakete koje mogu da pogode ključne ciljeve iza ruskih linija fronta, kao što je američki vojni taktički raketni sistem , poznat kao ATACMS, koji može da leti do 306 kilometara.

Američki zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli su da Vašington sada aktivno razmatra taj zahtev. Ali do sada, Bela kuća se protivila da Ukrajini da oružje koje bi moglo da se koristi za napade van legalnih granica Ukrajine i na rusku teritoriju.

Zatvaranje američke vlade

Pored određene suzdržanosti SAD da obezbede određene sisteme naoružanja, pomoć Ukrajini bi takođe uskoro mogla biti otežana potencijalnim zatvaranjem vlade SAD.

Portparol Pentagona Kris Šervud rekao je u izjavi od utorka, koju je prvi preneo Politiko, da bi isporuka bezbednosne pomoći Ukrajini "mogla da bude pod uticajem otpuštanja osoblja i suspenzije" aktivnosti Sekretarijata za obranu koje nisu neophodne.

Pored toga, Mira Resnik, zamenica pomoćnika sekretara Stejt departmenta za regionalnu bezbednost, rekla je zakonodavcima u utorak da tokom prethodnih zatvaranja vlade, SAD nisu bile u mogućnosti da obrađuju nove dozvole ili novu vojnu prodaju osim u hitnim slučajevima.

Kongres ima rok do 1. oktobra da donese barem kratkoročne zakone o potrošnji kako bi se izbeglo delimično zatvaranje vlade.

Ruski napad dronovima na rafineriju

Ukrajina je u sredu saopštila da je u napadu ruske bespilotne letelice tokom noći oštećena rafinerija nafte u Poltavskoj oblasti u centralnom delu zemlje.

Guverner Dmitro Lunjin rekao je da su rad u fabrici privremeno obustavljen i da nema izveštaja o žrtvama.

Serhij Lisak, regionalni guverner Dnjepropetrovska, rekao je da je Rusija napala Nikopolj i još tri oblasti, oštetivši pet kuća.

Ukrajinska vojska saopštila je da je njena protivvazdušna odbrana oborila 17 od 24 dronova koje je Rusija koristila u svojim napadima tokom noći.

Rusija je, sa svoje strane, saopštila da je oborila nekoliko dronova u blizini grada Sevastopolja na Krimu, javila je u sredu državna novinska agencija RIA.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG