Linkovi

Zelenski u Beloj kući: Borimo se za našu decu i domove, ali i za slobodu i demokratiju u svetu


Volodimir Zelenski i Džo Bajden tokom sastanka u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Volodimir Zelenski i Džo Bajden tokom sastanka u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u Vašingtonu razgovarao sa predsednikom Amerike Džoom Bajdenom o nastavku pomoći njegovoj zemlji u ratu sa Rusijom, a prethodno se sastao sa liderima u Kongresu.

„Veoma cenimo pomoć koju su SAD pružile u borbi protiv ruskog terora, pravog terora“, rekao je Zelenski Bajdenu u Ovalnom kabinetu, dok su sedeli ispod portreta bivših predsednika Džordža Vašingtona i Abrahama Linkolna.

"Danas sam u Vašingtonu da ojačam našu sposobnost da odbranimo ukrajinsku decu, naše porodice, domove, slobodu i demokratiju u svetu", dodao je predsednik Ukrajine zahvalivši se Bajdenu na novom paketu pomoći od 325 miliona dolara.

Bajden je pozdravio „ogromnu hrabrost” ukrajinskog naroda dok se bori protiv ruske invazije, dodajući da je „američki narod odlučan da se pobrine da učinimo sve što možemo da osiguramo da svet stoji uz vas”.

„Mi podržavamo pravedan i trajan mir, koji poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Uradićemo sve što je moguće da osiguramo da svet bude na vašoj strani“, rekao je Bajden.

Pomoć obuhvata dodatnu municiju za HIMARS - artiljerijske raketne sisteme visoke pokretnosti, sisteme protivvazdušne odbrane "Avendžer" i sisteme Džavelin.

Američki predsednik istakao je i da je Rusija jedina prepreka miru u Ukrajini i da koristi zimu kao oružje protiv Ukrajinaca. Najavio je i da će prvi američki tenkovi Ejbrams biti isporučeni Ukrajini naredne nedelje.

Posjetu američkoj prijestonici, u koju je doputovao poslije učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, gdje je tražio međunarodnu podršku za Ukrajinu, Zelenski je počeo susretima sa liderima u Predstavničkom domu američkog Kongresa i odborima za nacionalnu bezbjednost, prije nego što se iza zatvorenih vrata obratio punom sastavu Senata.

Predsjednici Ukrajine i Amerike, Volodimir Zelenski i Džo Bajden, tokom susreta na Ovalnoj kancelariji u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednici Ukrajine i Amerike, Volodimir Zelenski i Džo Bajden, tokom susreta na Ovalnoj kancelariji u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Zelenski je apelovao na članove Kongresa da nastave da podržavaju Ukrajinu u svijetlu protivljenja nekih republikanaca nastavku pomoći Kijevu. Ukrajinski lider je na Kapitol došao sa porukom da Ukrajinci imaju čvrst ratni plan i da "pobjeđuju", naveo je jedan od članova Kongresa poslije susreta. Republikanski lideri su od Zelenskog tražili da ih informiše o planovima za pobjedu u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, u kojoj još nije bilo velikog proboja ruskih odbrambenih linija.

Zelenski je "priznao da je veoma teško savladati utvrđenu odbranu", rekao je poslije razgovora nezavisni senator Angus King i dodao da Ukrajinci "vjeruju da će postizati spor, ali postojan napredak, ali da neće biti brz".

Tokom obraćanja članovima Senata, nekoliko puta je pozdravljen ovacijama, prenio je na Eksu demokratski senator Kris Marfi.

"Imali smo odličan dijalog", rekao je Zelenski novinarima posle sastanaka u Kongresu, dok je uoči susreta sa Bajdenom naveo da je sa zakonodacima imao "otvoren i konstruktivan" razgovor.

Senatorima je poručio da je vojna pomoć ključna za ukrajinske ratne napore, rekao je lider demokratske većine Čak Šumer poslije obraćanja Zelenskog.

"Ako ne dobijemo pomoć, izgubićemo", citirao je Šumer ukrajinskog predsjednika.

Republikanski kongresmen Majk Tarner, predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove, rekao je da je Zelenski na sastanku sa članovima Predstavničkog doma "iznio detalje ofanzive koji su pozitivni i njegove dugoročne ciljeve, što su prisutni podržali".

Predsjedavajući Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, republikanac Majkl Mekol rekao je novinarima da "većina" podržava davanje pomoći Ukrajini, ali i naglasio da je članove Kongresa potrebno uvjeriti da postoji jasna strategija za pobjedu.

"Dugi rat neće donijeti pobjedu. To Putin želi. Želi da slomi volju Amerikanaca i Evropljana", poručio je Mekol.

Doček za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Pentagonu (Foto: AP/Andrew Harnik)
Doček za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Pentagonu (Foto: AP/Andrew Harnik)

Zelenski se takođe sastao sa vojnim liderima u Pentagonu, gdje ga je sekretar za odbranu Lojd Ostin dočekao uz ceremoniju uobičajenu za posjete državnika.

Iako Bajden i većina lidera u Kongresu i dalje podržavaju pomoć Ukrajini, a demokrate kontrolišu Senat, Zelenski se suočio sa većim otporom nego kada je prije devet mjeseci posjetio Vašington.

Rama: Zaustavite rat i Zelenski neće govoriti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Dok se nastavlja ukrajinska kontraofanziva, a u Kongresu vodi žestoka bitka oko budžetske potrošnje uoči mogućeg zatvaranja vlade, sve veći broj republikanaca dovodi u pitanje pomoć koju Vašington šalje Kijevu za vojne, ekonomske i humanitarne potrebe.

Amerika je poslala oko 113 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Rusija je u četvrtak izvela najveće raketne napade širom Ukrajine, poslednjih više nedelja, tokom kojih je gađala energetska postrojenja. Zvaničnici navode da je to, po svemu sudeći, početak nove vojne kampanje protiv ukrajinske energetske infrastrukture.

Zelenski je u srijedu o finansijskoj pomoći govorio sa nekim od najpoznatijih milijardera, koji su novac zaradili u nizu oblasti, od finansija do tehnologije i sporta.

Zvaničnici Bajdenove administracije su u srijedu veče iza zatvorenih vrata informisali članove Kongresa o potrebi da se odobre dodatne 24 milijarde dolara za Ukrajinu, navodeći da će posljedice po Ameriku biti mnogo veće ako se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dozvoli da preuzme kontrolu nad Ukrajinom i dopre do granice sa NATO-m.

Međutim, neki republikanci nisu u to bili uvjereni.

"Ako postoji neki put do pobjede u Ukrajini, ja danas nisam čuo koji je. Takođe sam čuo da neće biti kraja zahtjevima za finansijsku pomoć", rekao je novinarima republikanski senator Džoš Holi, koji kritikuje pomoć Ukrajini.

"Ako dozovolimo podjelu Ukrajine, da li je bezbjedna nezavisnost bilo koje zemlje?", upitao je Bajden svjetske lidere u utorak u Ujedinjenim nacijama.

Kongres je lako odobravao pomoć Ukrajini kada su oba doma Kongresa kontrolisale demokrate. Zelenski je pozdravljen kao heroj kada je u decembru prošle godine govorio na zajedničkoj sjednici Kongresa.

Podrška u Senatu za Ukrajinu, i demokrata i republikanaca, i dalje je snažna.

"Naša zemlja ima ključni interes da Ukrajina pobijedi, i Evropa bude bezbjedna", rekao je u srijedu lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji je takođe kritikovao Bajdena da je sporo reagovao kada je riječ o pomoći Ukrajini.

Solidna većina Amerikanaca podržava slanje oružja Ukrajini da bi se branila od Rusije, pokazuje anketa Rojtersa i Ipsosa.

Međutim, neki od republikanaca koji od januara imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu dovode u pitanje mudrost odluke da se nastavi finansijska pomoć Ukrajini. Oko trećine republikanaca u donjem domu Kongresa u julu je glasala za neuspjeli prijedlog da se ukine pomoć Kijevu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin Mekarti, nije organizovao širi sastanak sa Zelenskim u četvrtak, već se sa ukrajinskim liderom sastao samo on i nekoliko drugih lidera. Mekarti je rekao da nije bilo vremena da se organizuje obraćanje Zelenskog pred punim sastavom Kongresa, ali je hvalio odgovore Ukrajinaca na pitanja zakonodavaca.

"Bili su direktni, iskreni, odgovarali su na pitanja. Čuo sam mnogo pozitivnih stvari", rekao je Mekarti.

XS
SM
MD
LG