Linkovi

Ford pauzira radove na fabrici baterija vrednoj 3,5 milijarde dolara


Arhiva - Izvršni predsednik kompanije Ford Motor, Bil Ford, najavljuje novi BluOval baterijski park ovog proizvođača automobila, 13. februara 2023.
Arhiva - Izvršni predsednik kompanije Ford Motor, Bil Ford, najavljuje novi BluOval baterijski park ovog proizvođača automobila, 13. februara 2023.

Ford obustavlja rad na velikoj fabrici baterija na severu SAD, u državi Mičigen, saopštio je proizvođač automobila u ponedeljak, samo sedam meseci posle pokretanja projekta sa kineskim partnerom.

Obustava rada, koje je predstavnik Forda potvrdio AFP-u, događa se u trenutku kada se kompanija suočava sa velikim štrajkom zajedno sa druge dve članice "velike trojke" američkih proizvođača automobila, Stelantisa i Dženeral Motorsa.

Ford je insistirao da odluka o fabrici baterija od 3,5 milijardi dolara nije povezana sa štrajkom koji je u toku, već sa budućom ekonomskom održivošću lokacije.

"Pauziramo radove i ograničavamo potrošnju na izgradnju projekta Maršal sve dok ne budemo sigurni u svoju sposobnost da konkurentno upravljamo postrojenjem", rekao je portparol.

"Nismo doneli nikakvu konačnu odluku o planiranoj investiciji tamo", dodao je on.

U februaru, Ford je najavio projekat u Maršalu u Mičigenu, kao način da u proizvodnji baterija smanji upotrebu nikl kobalt mangana (NCM), čija je proizvodnja skupa zbog nedostatka sirovina.

Ford je saopštio da će sarađivati sa kineskom kompanijom Konteporari Ampereks Tehnolodži (Contemporary Amperex Technology Co.) na proizvodnji litijum-gvožđe-fosfatnih baterija počevši od 2026. u fabrici Maršal.

Nekoliko republikanskih zvaničnika izrazilo je protivljenje izgradnji fabrike zbog partnerstva sa kineskom kompanijom.

Tehnologija uključuje manje skupe sirovine i može tolerisati češće i brže punjenje od NCM baterija, saopštila je kompanija u to vreme.

Auto gigant je saopštio da cilja godišnju globalnu proizvodnju od 600.000 električnih vozila do kraja 2023. i dva miliona do kraja 2026. godine.

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer, demokrata, ocenila je najavu u februaru kao "još jednu pobedu za Mičigen", navodeći da će biti otvoreno 2.500 novih radnih mesta u proizvodnji.

Predsednik Džo Bajden će u utorak posetiti Mičigen kako bi se pridružio protesnoj povorci radnika u štrajku podrške radnicima "velike trojke" proizvođača automobila.

XS
SM
MD
LG