Linkovi

Poslanici EP razmatrali napad u Banjskoj, zatražene sankcije za Srbiju, ali i Kurtija


Zastava Evropske unije u Evropskom parlamentu u Strasburu 19. oktobra 2021. (Foto: AP/Ronald Wittek)
Zastava Evropske unije u Evropskom parlamentu u Strasburu 19. oktobra 2021. (Foto: AP/Ronald Wittek)

Poslanici Evropskog parlamenta razmotrili su razmotrili situaciju na severu Kosova posle napada u selu Banjska, i poručili su da je potrebna nepristrasna istraga i privođenje odgovornih pravdi. Nekoliko poslanika je zatražilo zamrzavanje finansijske pomoći Srbiji, ali su predložene i sankcije za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu, prenosi FoNet.

Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčić izjavio je da EU pažljivo prati istrage, i očekuje da počinioci budu privedeni pravdi, a da Srbija u potpunosti sarađuje, "što uključuje i sprečavanje krijumčarenja oružja", objavio je portal European Western Balkans.

Lenarčić je dodao da je važno da se i Kosovo i Srbija uzdrže od bilo kojih poteza koji bi doveli do dalje eskalacije a retoriku Beograda, kao i način održavanja dana žalosti, opisao je kao zabrinjavajuće. Takođe je istakao da napad 24. septembra ne sme da bude opravdanje da se odustane od dijaloga o normalizaciji.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik (EPP) osudio je napad, rekavši da je potrebna autentična istraga svih događaja. Dodao je da je, sa dolaskom Aljbina Kurtija na vlast, dijalog Beograda i Prištine zakočen, naglašavajući da to kaže kao neko ko je često kritikovao Beograd u okviru dijaloga.

Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula rekao je da je Kosovo ranije ove godine bilo predmet sankcija. "Najmanje iste ili još ekstenzivnije mere treba da se primene na Srbiju posle nedavnih događaja. Možemo da zaustavimo finansiranje projekata infrastrutkrue ako nema poboljšanja u dijalogu", rekao je.

Izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon, kazala je da su veze Milana Radoičića, političara koji je predvodio napad, sa zvaničnim Beogradom, više nego očigledne, te da Srbija treba da bezuslovno sarađuje sa istragom. Fon Kramon je pozvala Nemačku i druge članice EU da pošalju dodatne snage Kforu.

Francuski evroposlanik Žan Lik Lakapel ocenio je da, ako je neko odgovoran u sukobu Beograda i Prištine, to su EU i vlada u Prištini. On je rekao da se Kurti "proletos odlučio na provokaciju da imenuje gradonačelnike u nekoliko opština" a da je policija to "brutalno sprovela u delo." Izražavajući podršku srpskom narodu, Lakapel je pozvao na uvođenje sankcija Kurtiju i ocenio da su prethodni napadi na srpsko stanovništvo "prošli bez posledica", preneo je dnevnik Politika.

Pojedini poslanici ocenili su da je sramota da EU saznaje od SAD da Srbija gomila vojsku na jugu Srbije, kao i to što je Lenarčič umesto visokog predstavnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka pred poslanicima. Neki su predložili i da Lajčak razmisli da podnese ostavku, jer nema nikakvih rezultata, prenosi FoNet.

Brojni poslanici kritikovali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je ugrozio mir i stabilnost "pristiskanjem dugmeta" za eskalaciju, igrajući se vatrom, a optuživali ga da radi isto što i Slobodan Milošević početkom devedesetih, odnosno Vladimir Putin sa anekcijom Krima.

Evropski parlament će usvojiti rezoluciju o napadu u Banjskoj na drugoj plenarnoj sednici ovog meseca, koja se održava od 16. do 19. oktobra.

XS
SM
MD
LG